Implementacija

Očekuje se da će Evropska komisija 16. oktobra odobriti konačnu odluku o implementaciji Plana rasta za zemlje zapadnog Balkana, potvrdio je na konferenciji za novinare evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi, piše Albanijan post.

“Ove reformske agende je prošle sedmice odobrilo Evropsko veće. Dakle, u osnovi očekujemo da će prve uplate biti izvršene u toku ovog mjeseca. Ovo je plan. To takođe znači da vrijeme zemljama da nastave reforme kako bi dobile dalja plaćanja ističe”, otkrio je evropski zvaničnik.

Várhelyi je istakao da bez proširenja Evropa ne može postati jača.

On je nakon završetka Međuvladine konferencije EU-Albanija podsjetio da proširenje ostaje među glavnim prioritetima EU.

„Mislim da je sada neosporno za EU i njene lidere da je proširenje među tri glavna prioriteta, jer bez proširenja Evropa ne može postati jača. Širenje nam je potrebno kako bi Evropska unija postala jača“, naglasio je Várhelyi.

On se zahvalio mađarskom predsjedavanju Savjetu Evropske unije, koje je podsjetilo da je započeo rad "stavljanjem proširenja kao političkog prioriteta".

„Želeo bih da se zahvalim mađarskom predsjedavanju koje je započelo rad, čineći proširenje ne samo političkim prioritetom, već i ulažući izuzetne napore da promoviše i pogura napred institucionalni proces, što znači da su sve odluke donesene neophodne, da se održe svi odgovarajući sastanci kako bi se krenulo dalje ka završetku pregovora o članstvu”, dodao je.

Mađarska će od 1. jula do 31. decembra 2024. godine predsjedavati Savjetom Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post