Pod motom "Bosna, Bošnjaci Prizrena su uz tebe", u Bošnjačkom kulturnom centru u gradu na jugu Kosova, Prizrenu, u ponedjeljak je počela akcija prikupljanja pomoći za stanovnike pogođene smrtonosnim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Osim novčane pomoći, prikupljaju se i hrana i odjevni predmeti. Očekuje se da će prvi kontingent pomoći biti upućen ove sedmice.

Osim fizičkih lica, pomoć u hrani šalju i vlasnici pojedinih trgovačkih centara.


Paketi hrane i odjeće u Bošnjačkom kulturnom centru u Prizrenu na jugu Kosova, spremni za slanje u Bosnu i Hercegovinu za ljude pogođene smrtonosnim poplavama

Inicijator ove inicijative je jedna od političkih predstavnica bošnjačke zajednice na Kosovu, Emilija Redžepi, koja je i zamjenica premijera Kosova.

Redžepi je za Radio Slobodna Evropa rekla da će na prvom sastanku Vlade, koji će biti održan u srijedu, pokrenuti pitanje podrške pomoći Bosni i Hercegovini i na državnom nivou.

Redžepi je takođe apelovala na druge stanovnike različitih nacionalnosti da, u okviru svojih mogućnosti, doprinesu ovoj akciji.

U poplavama i klizištima koji su u noći između četvrtka i petka zahvatili Bosnu i Hercegovinu život je izgubilo najmanje 19 osoba, od čega 16 na jugu države i tri u srednjoj Bosni.

Prema podacima Hercegovačko-neretvanskog kantona, još se traga za devet osoba nestalih u poplavama.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je upozorenje 7. oktobra zbog obilnih padavina koje se očekuju u većem dijelu južnog dijela zemlje, kao i u srednjoj Bosni u srijedu, 9. oktobra, tokom noći i jutarnjih sati.