Ruta Albanija-Kosovo-Srbija

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih S.G., A.H., H.A., O.A., M.H., A.B. i M.R. zbog osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivična djela „Krijumčarenje migranata“ prema članu 164, „Nedozvoljeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja“ prema članu 366, kao i „Izazivanje opšte opasnosti“ prema članu 356 Krivičnog zakonika Republike Kosovo.

Prema optužnici, osumnjičeni su krijumčarili migrante iz Albanije na Kosovo, a zatim u Srbiju.

„Osumnjičeni S.G. i A.H., od početka marta 2023. godine do dana hapšenja, zajedno sa osumnjičenima M.R. i A.B. (uhapšeni u Albaniji), svakodnevno su organizovali i rukovodili grupama koje su krijumčarile migrante, pretežno Sirijce i migrante iz drugih arapskih zemalja, koristeći ilegalne rute za njihovo prebacivanje iz Albanije na Kosovo, a zatim u Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da su od marta 2023. godine prebacili 10 do 15 migranata dnevno.

„U toku ovog perioda, svakodnevno su krijumčarili od 10 do 15 migranata dnevno. Svaki migrant je za prelazak iz Albanije u Srbiju plaćao po 500 eura, dok su za transport unutar Kosova plaćali između 45 i 100 eura. Ovim radnjama osumnjičeni su počinili krivično djelo 'Krijumčarenje migranata' prema članu 164 stava 5 u vezi sa članovima 31 i 77 KZRK-a“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je takođe opisalo način na koji su migranti ilegalno prelazili teritoriju Kosova.

„Osumnjičeni A.H., M.H., H.A., O.A. i H.M., od marta 2023. do 20.06.2023. godine krijumčarili su migrante, uglavnom arapskog i azijskog porijekla, koristeći planinske puteve, skupljajući ih u blizini džamije u selu Vrbnica ili mosta na auto-putu kod sela Vrbnice. Osumnjičeni M.H. i taksisti koje je angažovao, prevozili su krijumčarene migrante preko teritorije Kosova“, navodi se dalje u saopštenju.

Migranti su zatim prevoženi do granice sa Srbijom, gdje su, uz pomoć krijumčara, ilegalno prelazili granicu Kosovo-Srbija, van zvaničnih graničnih prijelaza, za šta su krijumčari dobijali novčanu naknadu.

„Takođe, osumnjičeni S.G., A.H., H.A. i O.A. su 19.06.2023. godine, u ponoć, u stanu na četvrtom spratu u Prištini, nelegalno posjedovali vatreno oružje. Tokom policijske racije, pronađene su tri vatrene puške i veliki broj metaka. Na ovaj način počinili su krivično djelo 'Nedozvoljeno držanje, kontrola ili posjedovanje oružja' prema članu 366 stava 1 KZRK-a“, dodaje se.

Osumnjičeni O.A. je u istom stanu izazvao opasnost za živote prisutnih pucajući iz pištolja u pod, čime je počinio krivično djelo „Izazivanje opšte opasnosti“ prema članu 356 stava 1 KZRK-a.

Tužilac je, podnoseći optužnicu, predložio sudu da se optuženi proglase krivima za krivična djela koja im se stavljaju na teret i da budu kažnjeni u skladu sa zakonom.