Čekaju se rezultati

Sumnja se da je osam osoba otrovano u nedjelju (28.07.2024.) u restoranu u centru Prizrena. Po zaprimljenoj informaciji, Regionalni inspektorat Prizrena je izašao na teren i nakon inspekcije obavljene u ovom lokalu, odlučio da ga zatvori dok se ne dobiju rezultati od Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK).

"Obavještavamo vas da je regionalni inspektor Prizrena, nakon što je dobio informaciju da se sumnja da je osam osoba hospitalizirano nakon su konzumirali hranu u navedenom lokalu, izašao na teren radi inspekcije i zatvorio predmetni lokal do rezultata NIJZK-a", navodi se u odgovoru Inspektorata.

S druge strane, iz Agencije za hranu i veterinarstvo kažu da su sarađivali sa Sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravstva te su isti bili angažirani na uzimanju briseva s osobne higijene i radnih mjesta, no u pojašnjenju se navodi da su tijekom nadzora naišli na otpor subjekta i kao rezultat toga veterinarski tim se povukao.

“Sanitarni inspektor je angažiran na uzimanju briseva s osobne higijene i radnih mjesta, dok veterinarski inspektori rade uzorkovanje prehrambenih proizvoda. Najprije je briseve uzimao sanitarni inspektor, no kada su počeli uzimati uzorke proizvoda, inspektori su naišli na verbalni otpor subjekta, te je u ovom slučaju pozvana veterinarska ekipa”, stoji u odgovoru.

“Nakon toga je formiran još jedan inspekcijski tim, na čelu sa koordinatorom Ureda AUV u Prizrenu. U postupku uzorkovanja uzeta su 4 uzorka mesnih prerađevina (pljeskavica, ćevap, ćufte i bijelo pileće meso) neprženih i 2 uzorka umaka. Toekom nadzora imali smo rezultate analize koprokulture pacijenata”, stoji u izjavi.

Nadalje, navodi se da AUV čeka laboratorijske nalaze uzoraka te će se ovisno o nalazima poduzeti radnje prema zakonskoj proceduri.

S druge strane, u odgovoru iz prizrenske bolnice, koji je portalu “Betimi për Drejtësi” dostavljen u četvrtak, navodi se da je osam otrovanih pacijenata nakon pregleda otpušteno kući.

Iz portala “Betimi për Drejtësi” su pozivali brojeve telefona zatvorenog restorana i slali pitanja putem poruka, ali do trenutka objave ovog teksta, u subotu, nisu odgovorili.