Nakon 20 godina

Parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomsku suradnju i razvoj, Maria Flachsbarth i parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu obrane, Thomas Silberhorn će danas nastaviti svoju posjetu Kosovu.

Oni će zajedno zatvoriti njemački kamp Kfora u Prizrenu i na simboličan način otvorili Inovativni i trening park "ITP Prizren", izvještava RTKlive.

"Njemačka i njemačka vojska (Bundeswehr) će ostati još aktivnija na Kosovu. Nakon prisutnosti od 20 godina u Prizrenu, Bundeswehr prenosi svoju angažovanost u Camp Film City u Prištini te i dalje ostaje aktivan u KFOR-u. Na prostoru kampa u Prizrenu će se uspostaviti njemačko-kosovski Inovativni i trening kamp (ITP), koji će biti podržan sredstvima iz Vlade Kosova i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj", stoji u saopštenju njemačke ambasade u Prištini.

Tokom njihove posjete, parlamentarni sekretari sastat će se s premijerom Ramushem Haradinajem i ministrom financija Bedri Hamzom.

Nakon razgovora oni će prisustvovati prijemu Ambasade Njemačke za Dan ujedinjena Njemačke, koji se ove godine obilježava u duhu 10. godišnjice diplomatskih odnosa između Njemačke i Kosova.

Danas poslijepodne održava se posljednji apel Bundeswehra u Šadrvanu u Prizrenu. Zatim, simbolički, otvorit će njemačko-kosovski Inovativni i trening park "ITP Prizren".