Formiranje ZSO vodi podjeli Kosova

Poslanik pokreta Samoopredjeljenje Ilir Deda kritikovao je dosadašnji proces dijaloga Beograda i Prištine, a posebno formiranje Zajednice srpskih opština, koje po njemu vodi podjeli Kosova.

Deda ocjenjuje da "briselski proces" služi samo tome da stvori utisak da će se nastavak evrointegracija odvijati putem dijaloga Beograda i Prištine, a da je taj dijalog  zapravo oživeo "stari politički plan Belgrada o stvaranju atonomnog regiona za kosovske Srbe, koji je predstavljen početkom 1990-tih" i koji su Zapad i Priština odbacivali tokom proteklih 15 godina.

Stara ideja o stvaranju odvojenog entiteta za kosovske Srbe je u Beogradu uvijek viđena kao prelazna faza ka podjeli Kosova, smatra kosovski poslanik.

Ono što su Kosovo i Zapad odbacili u Rambujeu i tokom procesa koji je predvodio Ahtisaari, "Srbija je uspjela da postigne u dijalogu o normalizaciji odnosa koji se odvija uz posredovanje EU", navodi Deda u autorskom tekstu za portal "Juropean vestern Balkans“.

Kosovski poslanik smatra da je dijalog je tokom gotovo pet godina pokazao značajne slabosti evropskih medijatora proizvevši dvosmisleno "finale".

To "finale" kako je naveo, podrazumijeva uvođenje koncepta "podjeljenog suvereniteta" između dvije države koje ne priznaju jedna drugu, čineći ZSO dijelom i Kosova i Srbije i dajući podjednaku odgovornost vladama u  Beogradu i Prištini nad dijelovima Kosova naseljenim Srbia i uvodeći ideju o "pravno obavezujućem sporazumu" između Kosova i Srbije, koji treba da bude potpisan uoči punopravnog članstva Srbije u EU.

On takođe podrazumijeva da će Kosovo dobiti SSP i možda viznu liberaliziju u zamjenu za strpljenje pred činjenicom da će Kosovo postati kandidat za EU, član UN, OSCE  tek pošto Srbija uđe u EU, kad god da to bude.

Cijena ovakvih parametara je po Dedi, bila veoma visoka za obje strane.

Od 2011. došlo je do pogoršanja situacije na planu demokratije, ekonomije, slabljenja institucija, pogoršanja slobode medija i uvođenja polu-autoritarnog stila vlade, dok najbolji i najpametniji mladi ljudi napuštaju i Srbiju i Kosovo, navodi on.

Po njemu, rješenje je u "uvjerljivijoj i ambicioznoj agendi" koja će "priznati da se preko potrebna normalizacija odnosa ne može postići u beskrajnom procesu".

"Potreban nam je dokument, istinski obuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi definisao odnos između nezavisnog Kosova u kome postoji unutrašnja kohezija i nezavisne Srbije i uključio opipljiv proces širenja EU za obje strane," zaključio je Deda.

/European Western Balkans, RTK2/