Građani su razočarani

Dok zvanična Priština tvrdi da je za odlaganje primene ovog sporazuma kriv Beograd, zvaničnici iz Beograda odgovornost prebacuju na Prištinu. Narod kaže, nije im prvi put.

Iako je bilo predviđeno da jučer započne primjena sporazuma o osiguranju vozila  do toga nije došlo. Dok zvanična Priština tvrdi da je za odlaganje primjene ovog sporazuma kriv Beograd, zvaničnici iz Beograda odgovornost prebacuju na Prištinu.

Većina građana je razočarana što sporazum o osiguranju vozila nije stupio na snagu, oni u izjavi za RTK2 kažu da su novčani nameti u vidu duplog osiguranja nepodnošljivi.

"Oni su najavili za danas da će da se ukine, nije ukinuto. Morali smo sad ponovo da izvadimo osiguranje, sedam dana - 100 eura, mislim da je to previše. Da je na godišnjem nivou, pa hajde“, kaže Mirsad Divljanović iz Sjenice.

"Nadao sam se noćas kad sam prošao da će biti ukinuto osiguranje, međutim i dalje se plaća. Mislim da je skupo i da treba što prije ukinuti da se oslobode granice bez ikakvih nameta, da može lako i brzo da se prolazi i bez troškova“, kaže Milan Radovanović iz Zaječara.

"Mi prolazimo svaki dan tu i čekamo da se ukine osiguranje, ali neće još, čekamo šta će biti“, rekao je Arsim Uka iz Podujeva.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, EditaTahiri kazala je za RTK2 da sporazum nije suspendovan, ističuči da su to mediji pogrešno prenijeli.

"Obavještavamo vas da je srpska strana obavjestila Evropsku unju da još uvijek nije završila tehničke pripreme za sprovođenje sporazuma o priznavanju registarskih tablica između dvije države. Sprovođenje sporazuma je trebalo da krene od 24. jula, a do  kašnjenja dolazi zbog Srbije i sprovođenje će biti odloženo, a mi ćemo upoznati javnost kada će početi“, kaže Tahiri.

I premijer Kosova Isa Mustafa tvrdi da sporazum o osiguranju vozila nije suspendovala Priština, već Srbija nije ispunila svoj dio obaveza.

“Koji je sljedeći datum za početak sprovođenja sporazuma, mi ćemo tražiti, jer nema više pregovora o ovome, završeni su pregovori koje su potpisali Kosovo i Srbija i EU ,ostaje samo da se sprovedu. Mi ćemo tražiti od EU da interveniše i zatraži što brže sprovođenje ovog sporazuma, jer nema nikakvog smisla da se i dalje odlaže”, kaže Mustafa.

Član kosovske pregovaračke delegacije Rrahim Pacolli  je u izjavi za RTK2 rekao da su razgovori sa Srbijom u prekidu dok se sporazum ne sprovede.

“Mislim da je interesu da se  građani Kosova i Srbije slobodno kreću, i da se počne sa primjenom sporazuma. Međunarodna zajednica kao garant primjene ovog sporazuma treba da izvrsi pritisak na Srbiju da počne što prije sa primjenom sporazum da se ne bi maltretirali građani Srbije i Kosova”, poručuje Pacolli.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun, rekao je da su tablice tretirane prethodnim tehničkim sporazumima kada je odlučeno da automobili sa Kosova mogu da se kreću po Srbiji sa statusno neutralnim tablicama koje imaju oznaku KS - Kosovo. On je dodao da Priština sada želi da za dogovor o osiguranju veže automobile koji koriste tabilce koje nisu statusno neutralne i nose oznaku RKS - Republika Kosovo", tvrdi Drecun.

Na pitanje kada će doći do primjene sporazuma o osiguranju vozila, Tahirijeva kaže da to zavisi  isključivo od Srbje.

"Ovo nije prvi put da Srbija odlaže sprovođenje sporazuma. Mi smo razgovarali sa EU i zatražili smo od njih da izvrše pritisak na Srbiju kako bi se ovaj sporazum što prije sproveo. Vjerujem da će se to desiti u narednih nekoliko dana, jer sve zavisi od volje Srbije, od toga da li su oni spremni za sprovođenje ovog sporazuma ili će ga odugovlačiti“, rekla je Tahiri.

Rrahim Pacolli ističe da će se nova polisa osiguranja "TPLplus", što je i predviđeno sporazumom sa Srbijom, primjenjivati i na teritoriju Srbije. Osiguranje će iznositi oko  40 eura na godišnjem nivou. Polisa "TPL Plus" se može dobiti u svakoj osiguravajucoj kompaniji na Kosovu. Ova polisa trenutno važi u Makedoniji i Albaniji.