Ec Ma Ndryshe u korist pješaka!!!

Ec Ma Ndryshe je u petak izveo javni nastup "Koliko m2 je jedno parkirng mjesto?!", preko kojeg je prenio poruku o promociji slobodnog kretanja na trotoarima u Prizrenu.

Istraživanja obavljena proteklih godina u sklopu projekta "Sveobuhvatni grad ..." redovno su stavili u prvi plan glavnu brigu građana s vozilima koja blokiraju trotoare. Na osnovu ovih nalaza, javni nastup "Koliko m2 je jedno parkirng mjesto?!" iscenirali su prostor za jedno parking mjesto 2.5m x 5m u obliku jedne dnevne sobe.

Tokom dana u ovom "dnevnom boravku" postavljenom na trotoaru, građani su se zaustavljali da popiju kafu, zajedno sa aktivistima civilnog sektora, koji su se solidarizovali sa pozivom da trotoari budu u službi pješaka.

Javni nastup je poslužio na jačanju pažnje i pozivu na povećanje svijesti u slučajevima blokiranja javnih prostora, dokazujući da je to od suštinske važnosti, te da je površina parkiranog automobila od 12,5 m2 je jednaka površini jedne sobe u kojoj se mogu obavljati mnoge životne aktivnosti.