Razvoj u obrazovanju, nauci i kulturi

Zamjenik šefa kosovske diplomatije Petrit Selimi veruje da Kosovo ima veliku šansu da postane članica Unesco.

On je istakao da će srednjovjekovna mjesta na Kosovu, koja se trenutno nalaze na Unescovoj listi svjetske baštine, uvijek biti vlasništvo SPC.
"Kosovo je priznalo 111 članica Unesca. Mnogi drugi koji to nisu učinili, takođe, glasaju za nas u multilateralnim organizacijama, kao što su to učinili u MMF ili Svjetskoj banci...Svijesni smo da će srednjovekovna mjesta na Kosovu, koja se trenutno nalaze na Unescovoj listi svjetske baštine, uvijek biti vlasništvo SPC", kaže Selimi u razgovoru za "Danas", vođenom preko elektronske pošte. 
Na pitanje lista šta je odgovor Prištine na pitanje srpske strane kako će o srpskim vjerskim i kulturnim spomenicima na Kosovu da brinu oni koji su ih posljednjih 16 godina i to pod protektoratom UN sistematski rušili, Selimi je istakao da je "bezočna laž da kosovska vlada nikada nije osudila rušenje nekih crkava". 
Selimi, između ostalog, tvrdi da je kosovska Vlada do sada "uplatila oko pet miliona eura za obnovu pravoslavnih hramova". 
On je istakao da se Kosovo kandiduje za Unesco, ne da bi provociralo SPC ili da bi proglasilo nasljeđe kao albansko, "već da omogući razvoj Kosova u obrazovanju, nauci i kulturi". 
"Naša kandidatura za članstvo u Unescu nije ništa neobično i biće praćena kandidaturama u mnogim drugim organizacijama", dodao je on.