Izjava ministra vanjskih poslova Hashima Thaçija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid, smatra se zakasnelom i teško izvodljivom.

Za 15 godina Kosovo ništa nije poduzelo po pitanju tužbe protiv Srbije za zločine počinjene na Kosovu i materijalnu štetu, piše danas list "Koha Ditore".

Prema riječima opozicije i onih koje se bave ratnim zločinima, izjava bivšeg premijera je retorika kako bi se umirila javnost zbog formiranja Specijalnog suda, koji će se baviti navodnim zločinima UÇK-a, prenosi koha.net.

Kosovo je imalo dovoljno dokaza da tuži Srbiju za genocid, ratne zločine ili barem za štetu u toku rata, ali to nije učinjeno ni nakon nezavisnosti Kosova.

Bivši lider UÇK-a, Hashim Thaçi izjavio je za turske medije da postoje dokazi da je Srbija počinila genocid na Kosovu.

"Srbija je neosporno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze, imamo svjedočanstva i cijeli svijet to zna", kaže Thaçi, koji je 1999. bio politički vođa Oslobodilačke vojske Kosova. No, kako Kosovo još nije dio UN-a, pokušavamo da pronađemo pravne temelje kako bismo podigli tužbu protiv Srbije za genocid i to dokažemo međunarodnom pravosudnom sistemu", rekao je Thaçi i podsjetio da je većina najmoćnijih država svijeta već priznala Kosovo, te da u skoroj budućnosti očekuje i ostala priznanja.

Predstavnici opozicije kažu da je ovakve izjave Thaçi trebao dati tokom razgovora sa Srbijom u Briselu, a ne iz Turske.

Nije prvi put da Thaçi prijeti tužbom. On je najavio da će tužiti i Dicka Martyja, nakon izvještaja o navodnim zločinima UÇK, gdje se i on direktno tereti.