Mi možemo bez njih, oni ne mogu bez nas

Analitičari u Prištini smatraju da suspenzija učešća u vladi i skupštini Kosova koje se pridržavaju članovi liste “Srpska” šteti srpskoj zajednici.

Suspenzija učešća u kosovskim institucijama stvara "maglu" u pogledu budućnosti srpske zajednice u kosovskim institucijama, ocjenio je albanski političar iz vremena SFRJ, kosovski advokat Azem Vllasi.
On smatra da udaljavanje Jablanovića iz kosovske vlade nije trebalo da bude razlog da Lista "Srpska" suspenduje svoje učešće u kosovskim institucijama, jer tim pristupom predstavnici najvećeg političkog subjekta manjina na Kosovu "nanose štetu samo svojoj zajednici". 
Prema njegovom mišljenju, Jablanović "zbog svoje greške" nije ostavio mogućnost da ostane u vladi. 
"Ali djelovanje Liste čini da mislimo da se ona solidariše sa Jablanovićem i da svi misle kao Jablanović. To je žalosno za njih, jer takvim pristupom nanose štetu svojoj zajednici, jer su Srbi sa Kosova njih birali, ali izgleda da su predstavnici Liste Srpska zastupnici Srbije, a ne Srba sa Kosova", rekao je Vllasi za portal "politiko.net". 
On smatra da, ako Lista "Srpska" djeluje u interesu svojih glasača i sarađuje sa Albancima, ona može uticati na relaksaciju međuetničkih odnosa i tako poboljšati odnose sa Albancima, što je i u njihovom interesu. 
"Mi možemo bez njih, oni ne mogu bez nas, jer skupština i vlada će raditi i bez njih", rekao je Vlasi, prenose prištinski mediji.