Predstavnici Goranaca kod ambasadora Norveške

Institucije Kosova flagrantno krše sva prava i slobode goranske zajednice, na centralnom a znatno više na lokalnom nivou, u svim sferama društvenog života, istakli su predstavnici goranske zajednice na sastanku sa ambasadorom Norveške.

Na  icijativu goranskih predstavnika u Konsultativnom vijeću za zajednice Fergapa Zaimija i Emrina Zurapija u petak je održan sastanak sa ambasadorom Norveške u Prištini Janom  Braathuom.
Sastanku u prostorijama  ambasade  su bili prisutni i Veis Šerifi ispred Mreže goranskih nevladinih organizacija “GORA” i Avnija  Bahtijari jedan od inicijatora građanske inicijative “Pokret za Goru”.
Predstavnici goranske zajednice su ambasador Norveške upoznali sa svim trenutnim problemima sa kojima se suočava ova zajednica na Kosovu.
Ukazano je da  institucije Kosova flagrantno  krše sva prava i slobode  goranske zajednice, na centralnom a znatno više na  lokalnom nivou, u svim sferama  društvenog života.
Naglašeni  su problemi oko upražnjenog  mjesta zamjenika  gradonačelnika koje je zagarantovanao  manjinskim zajednicima, isključenje  iz procesa praticipacije u lokalnoj vlasti i nezaposlenost.
Posebne teme razgovora su bile migracije i ekonomska podrška za  otvaranje i razvijanje malih porodičnih bisznisa. Konstatovano je da su migracije  problem svih a posebno marginalizovanih zajednca a ekonomska podrška je obećana ali mora biti  realna i objektivna.
Zaključeno je da bi proces decentralizacije - formiranje novih opština sa većinskom goranskom i bošnjačkom zajednicom riješio veliki dio problema.
Sastanak  je  završen tako što je ambasadoru  iskazana  zahvalnost  za razumijevanje problema goranske zajednice i upućen poziv da posjeti goransku zajednicu.