Zamjenio Salvatorea Farinu

Italijanski general-major Francesco Figliuolo novi je komandant KFOR-a. Primopredaja dužnosti održana je u komandi KFOR-a u Prištini. Imenovanju novog komandanta međunarodne vojne misije NATO-a na Kosovu, prisustvovao je i prvi čovjek NATO-a u Evropi, Mark Ferguson.

Admiral Ferguson je novom komandantu KFOR-a poželio uspješnu misiju, i dodao da je međunarodna bezbjednosna situacija sve nestabilnija, i da mora biti uzeta u obzir tokom izvšavanja NATO misije na Kosovu.

"KFOR neguje mir i napredak na Kosovu. Tokom protekle godine bilo je mnogo pomaka u političkom smislu. Mi smo svjedoci pozitivnih trendova na Kosovu. Ipak, međunarodna bezbjednosna situacija postaje sve opasnija i sve nepredvidljivija, od ključnog je značaja da uzmemo ovaj trend u obzir i tokom izvršavanja NATO misije na Kosovu", rekao je admiral Ferguson.

Odlazeći komandant Salvatore Farina, rekao je da je KFOR za vrijeme njegovog mandata imao dobre partnere, od kosovskih institucija do izvanredne saradnje sa vojskom država u regionu.

Kao jedan od najvećih uspjeha KFOR-a u protekloj godini naveo je doprinos sprovođenju Briselskog sporazuma i očuvanju sigurnog okruženja tokom šest izbornih ciklusa na Kosovu.

"NATO trupe su stigle na Kosovo pre 15 godina. Poboljšanje bezbjednosne situacije je pratilo i postepeno smanjivanje brojnog stanja Snaga. KFOR se danas sastoji od 5.500 vojnika, što je deset puta manje nego 1999 godine, dok je bezbjednosna situacija desetostruko bolja. Opisao bih trenutno stanje KFOR-a kao situaciju gdje se konsoliduje bezbjednost, promoviše dijalog i napredak", poručio je Farina.

Vojnicima KFOR-a i brojnim gostima obratila se i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona se zahvalila odlazećem komandantu, a vojnicima poručila da će svako od njih biti dio historije Kosova.

"U ime nаrodа Kosovа, dozvolite mi dа zahvalim oficirima i vojnicima KFOR-a nа podršci koju ste nаm pružili u uspostаvljаnju i jаčаnju temeljа demokrаtije nа Kosovu. Grаđаni Kosovа će uvijek biti zаhvаlni nа podršci koju ste nаm dаli", poručila je Jahjaga.

Svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i premijer Kosova, ministri u Vladi, predstavnici međunarodnih organizacija, poglavari vjerskih zajednica i predstavnici lokalnih vlasti. General Figliuolo je 19. komandant NATO snaga na Kosovu.