Obezbjedili 61 neophodan glas

Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija poručila je danas da neće popustiti u namjeri da dobije mjesto premijera, ali i predsjedavajućeg u parlamentu.

Sa jučerašnjeg sastanka predsjedništva i parlamentarne grupe te stranke saopšteno je da je neprihvatljiv pokušaj nekih političkih partija da blokiraju formiranje institucija.

S druge strane zamjenik predsjednika pokreta "Samoopredjeljenje" i gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti je kategorički odbacio mogućnost da se pokret odazove pozivu najstarije poslanice Skupštine, odnosno predsjedavajuće u nastavku konstitutivne sjednice, Flore Brovine za dogovor među strankama prije no što zakaže sjednicu Skupštine.

Koalicioni blok LDK-AAK-Inicijativa je u saopštenju naveo da u slučaju da Flora Brovina ne sazove Skupštinu oni će sa 40 potpisa poslanika da je razriješe s mjesta predsjedavajuće i tako će otvoriti put za održavanje, odnosno nastavak konstitutivne sjednice Skupštine.

List "Zëri" prenosi da je PDK "okrenula sebi" četiri poslanika opozicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa i da se nadaju da će zajedno sa glasovima manjina izabrati predsjednika Skupštine na sljedećem zasjedanju.

Demokratska partija Kosova (PDK) vjeruje da ima dovoljan broj glasova (61) da na sljedećem zasjedanju izabere predsjednika Skupštine i to zahvaljujući podršci manjinskih partija i najmanje četiri poslanika Bloka LDK-AAK-Inicijativa.

Izvor lista "Zëri" iz redova PDK, je rekao da je ubjeđen da će kandidat ove partije za predsjednika Skupštine biti izabran već na sljedećem zasjedanju Skupštine, pošto je sada, kako je rekao, PDK uspjela da obezbjedi 61 neophodan glas.

Predstavnici Bloka LDK-AAK-Inicijativa su ubjeđeni da kandidat PDK neće dobiti ni jedan glas iz redova njihovih poslanika.

Prema mišljenju analitičara, ne treba isključiti mogućnost da PDK dobije podršku nekih poslanika iz drugih partija.

Potpredsjednik PDK Hajredin Kuqi je rekao za "Zëri" da očekuje od svih kandidata da poštuju odluku Ustavnog suda za izbor skupštinskog rukovodstva, ali da to treba uraditi čuvajući subjektivnost svake partije.