Očekuje da svi dođu

LDK-AAK-Inicijativa odbile konsultacije Flore Brovine. PDK reaguje pretećim tonovima, protiv "nastojanja da se zloupotrebi džava", da se ugrozi ustavni i demokratski poredak. "Samoopredjeljenje" predlaže opozicionom bloku "građanske akcije" protiv "nesprovodive i nepravedne" odluke Ustavnog suda, prenosi list "Koha ditore".

Sastanak rukovodstva Demokratske partije Kosova u srijedu, pratio je drugi sastanak - postizborne koalicije LDK-AAK i Inicijativa, samo kako bi se produbio rascep između dva tabora oko njihove želje da formiraju nove institucije.

Pokret "Samoopredjeljenje" očekuje signal ostalih opozicionoh partija da preduzme druge građanske akcije, ne isključujući ni proteste.

"Predložili smo i institucionalne i građanske akcije kako bismo iznijeli na vidjelo da je Ustavni sud donio nesprovodivu i nepravednu presudu koja onemogućava parlamentarnu većinu da formira institucije", rekao je u srijedu Dardan Moliqaj, organizacioni sekretar "Samoopredjeljenja".

Ali postizborna koalicija LDK-AAK i Inicijativa, još uvijek nije podržala tu ideju "Samoopredjeljenja".

"U svakom slučaju ovo je prijedlog da se usprotivimo zauzimanju države koju je izvela PDK. U takvoj situaciji kada je zauziimanje države krenulo horizontalno i institucionalno protivljenje ovoj nepravednoj odluci Ustavnog suda koji ne može da nameće volju poslanicima, važno je zaštititi parlamentarizam i ustavnost", dodao je Moliqaj.