Sa samo 16 godina politički zatvaran

Imao je samo 16 godina, kada je, prije 30 godina, u Peći 1984. godine srpska policija uhapsila Adnana Drenija. U njegovoj kući je pronađeno 12 kilograma eksplozivnog materijala tipa "TNT". Dreni je optužen da je u to vrijeme montirao eksploziv kako bi prekinuo koncert tada popularne pjevačice na EX-YU prostorima, Lepe Brene u Peći.

U to vrijeme u policiji, ali i danas, Dreni kaže da je eksploziv kupio za drugo, i da ni na koji način nije želio da prekine koncert. On je njegovo hapšenje nazvao političkim, rekavši da je uhapšen i zbog činjenice što je u njegovoj kući pronađena kopija lista "Zëri i popullit" (Glas naroda), prenosi list "Zëri".

Dreni je bio u zatvoru više od godinu dana, i kao rezultat zlostavljanja, kaže da je izgubio vid na njegovom lijevom oku. Uz rane iz prošlosti, Dreni se u ponedjeljak obratio Osnovnom tužilaštvu u Prištini. U razgovoru sa tužiocem Fatmire Cacaj, Dreni je govorio o zlostavljanjima koje je tada proživljavao.

On tvrdi da je bio zlostavljan od strane pet Albanaca, koji su prema njegovim riječima u to vrijeme bili dio srpskih službi bezbjednosti. On je pet osoba imenovao i rekao je da će iste tužiti, u sklopu tužbe koju će podnijeti.

"Osoba je bila u Tužilaštvu i razgovarao je s tužiocem Cacaj i u narednim danima je rekla da će donijeti dokumenta, za koje tvrdi da posjeduje", rekao je Ekrem Lutfiu, glasnogovornik Državnog tužilaštva.

S druge strane, Dreni tvrdi da ima dovoljno dokumenata da dokaže krivicu Albanaca koji su ga zlostavljali u zatvoru.

"Nisam zainteresovan za materijalnu naknadu, ali na kraju samo želim reći našem narodu kakve ALbance imamo i ko me je maltretirao", rekao je Dreni, a za ovo čekanje od 30 godina ima objašnjenja.

Nakon što je pobjegao iz zatvora 1985. godine, Dreni je otišao u Njemačku i odatle se na Kosovo vratio aprila 1985. godine i priključio se Oslobodilačkoj vojsci Kosova, tačnije 131. brigadi "Jusuf Gërvalla". Završetak rata na Kosovu nije bio kraj rata za Drenija. On kaže da je učestvovao i u borbama u Preševskoj dolini, kao i u Likovu u Makedoniji.

"Dok sam boravio u Njemačkoj bio sam u zatvoru godinu dana. Osudili su me na zatvor zbog ubistva trojice Srba, ali je na drugostepenom sudu dokazano da nema dokaza i oslobodili su me", rekao je Dreni.

Ali ne samo da je prije rata u Njemačkoj Dreni bio zatvoren, on je bio u zatvoru i 2004. godine kada ga je uhapsila policija UNMIK-a. U zatvoru je bio 14 mjeseci, uz tvrdnje da je učestvovao u martovskim nemirima 2004. godine.

"Čak i to nije dokazano i na kraju sam pušten", rekao je Dreni.

On sada živi u Peći i bavi se građevinarstvom. Bez obzira na posao, sjećanja na gorku prošlost i izvršioce strahota iz prošlosti, ima za cilj da ih dovede pred lice pravde.

Potresen, u ponedjeljak, on je nosio dokumenta s kojima se uputio u tužilaštvo, a među tim dokumentima, da je bio politički osuđen i da dan-danas ima knjižicu i dobija beneficije nekadašnjih političkih zatvorenika.

"Kao maloljetnika su me zatvorili. U to vrijeme su me maltretirali Albanci. Ti Albanci koji su radili za UDB-u i za te Albance koji su mi oštetili vid na jednom oku, treba da svi čuju. Iako je prošlo dosta vremena, nije još kasno da istina izađe na vidjelo", završava Dreni.

"Vrijeme je da se našem narodu kaže ko me je maltretirao", rekao je on, uvjeren da za pravdu nije nikada kasno.