Bez odobrenja slao informacije stranim državljanima

U Osnovnom sudu u Prizrenu u utorak je održana glavna rasprava protiv Fatmira Gjurgjealija, bivšeg policijskog službenika koji se tereti za krivično djelo otkrivanje službenih tajni, djelo kažnjivo po krivičnom zakonu do 5 godina zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva, Fatmir Gjurgjeali, od 2009. godine naovamo, u svojstvu nadzornika kancelarije i zamjenika šefa Regionalne obavještajne kriminalne jedinice u Prizrenu bez odobrenja je slao informacije stranim državljanima.

Prema tvrdnjama optužbe, ove informacije je Gjurgjeali prenosio elektronski i slao na njihove privatne e-mailove, gdje je time omogućavao neovlašćenim osobama da imaju uvid u ova dosijea.

Optuženi se izjasnio da nije kriv za djelo za koje se tereti.

"Pitanje je, da li prihvatate da ste krivi za djelo odavanje službene tajne? Ne, ja ne prihvate i ne osjećam se krivim", rekao je on.

Iako su, tužilac u predmetu zajedno sa šefom sudskog panela pokušavali da osiguraju kompjutersku ekspertizu od strane stručnjaka za informatiku, i poslije četiri mjeseca nije još uvijek urađeno.

"Ja sam se angažovao preko profesora Tehničkog fakulteta, da mi daju jedno ime iz ove oblasti, međutim zbog prirode krivičnog djela svakako i stručnjaci nerado prihvataju, i ja ne znam imenom i prezimenom ko bi to mogao uraditi i da nam pruži tačnu konstataciju. Tražim duži rok, najmanje još mjesec dana da bi došao sa konkretnim prijedlogom", rekao je Bajram Hamitaga, državni tužilac.

Sudski panel je odobrio prijedlog tužioca.

S druge strane, Bashkim Nevzati, advokat optuženog Gjurgjealija podizanje ove optužbe bez prethodnog znanja opisuje kao ishitrenu, koja je sud odvela u ćorsokak.

On je također rekao da je optužnica pogodila i privatni život okrivljenog.

"Naravno da je uticalo na njegovo socijalno ali i na psihofizičko stanje, jer je sada bez posla, pod teretom je jedne relativno teške optužnice, nema ličnih primanja, i bez ikakvih drugih izvora, što sve utiče na njegovo stanje", rekao je Nevzati.

Optužnica protiv Gjurgjealija je podignuta maja 2012. godine od Osnovnog tužilaštva u Prizrenu. Naredna sjednica će se održati 7. oktobra.

/ Kallxo.com /