Da se angažuju na traženju riješenja

Tri mjeseca poslije održavanja izbora na Kosovu predsjednica Atifete Jahjaga pozvala je poslanike da se angažuju na traženju riješenja za konstituisanje Skupštine.

Iako je Ustavni sud zaključio da je bilo kršenja procedure tokom konstituivne sjednice parlamenta 17. jula političke partije nisu promjenile stavove i nisu našle rješenje za izlazak iz krize.

Kako prenose mediji, portparol predsjednice, Arbër Vllahiu naveo je da će Jahjaga garantovati zajedništvo naroda na Kosovu, kao i da postoji mogućnost da utiče na razgovor političkih snaga.

"Predsjednica je doprinijela i ranijim susretima političkih lidera na Kosovu u angažovanju da obezbjedi ustavno funkcionisanje institucija", podsjeća Vllahiu.

Sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasniqi je rekao da odlukom Ustavnog suda nije određen rok za nastavak konstitutivne sjednice.

Javni servis RTK prenosi i da predstavnici koalicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa namjeravaju da prikupe više od 40 potpisa kojima bi omogućili održavanje konstitutivne sjednice, ukoliko je ne sazove poslanica PDKK Flora Brovina.