Pitanje granice razmatrati u Briselu

Kosovo nema kapaciteta da spriječi incidente na granici sa Srbijom, prenosi danas list "Koha ditore" i navodi mišljenje predstavnika opozicionih partija kao i poznavaoca bezbjednosnih pitanja, koji kažu da kosovske institucije treba da sarađuju sa stranim misijama i da pitanje granice razmatraju na pregovorima sa Srbijom u Briselu.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je rekao da će "samo demarkacija sa Srbijom okončati incidente na granici sa ovom zemljom".

Opozicioni predstavnici kao i poznavaoci bezbjednosnih pitanja su rekli da kosovske institucije treba da sarađuju sa stranim predstavnicima i da pitanje granice treba da bude razmatrano na pregovorima sa Srbijom u Briselu.

Prošlog mjeseca je na sjeveru Kosova, tačnije na graničnoj liniji sa Srbijom došlo je do oružanih sukoba u kojima je bilo nekoliko ubijenih i ranjenih i Albanaca i Srba. Jedan Albanac je ubijen a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima 28. avgusta u blizini Merdara.

Noć ranije je u zoni Laba, došlo do oružanog sukoba između srpske žandarmerije i nekoliko Albanaca kada je ubijen jedan srrpski žandarm i jedan Albanac, dok je ranjeno ukupno četiri lica iz redova srpske žandarmerije i grupe Albanca.

I 29. avgusta između sela Košutovo i Zubinog Potoka, u mjestu Kolovrage, ubijen jedan Albanac dok su dvojica ranjena, svi iz iste porodice.