Redovni izvještaj Ban Ki Muna

Savjet bezbjednosti UN danas će razmotriti situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izvještaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je zatražio od kosovskih vlasti da do 2015. formiraju specijalni sud.

Kosovo će predstavljati šef diplomatije Enver Hoxhaj, a Srbiju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U redovnom izvještaju, generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti da uz podršku EU do početka 2015. godine formiraju specijalni sud koji bi ispitao nalaze specijalnog istražnog tima EU o ratnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova tokom 1999. godine.

"Snažno pozivam vlasti na Kosovu kao i strukture EU za podršku, da osiguraju osnivanje specijalnog suda do početka 2015.", navodi Ban Ki Mun u izvještaju koji obuhvata period od 16. aprila do 15. jula.

On je ocjenio da je izvještaj specijalnog istražnog tima, pod vođstvom Clinta Williamsona, "od ključnog značaja za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, borbu protiv nekažnjivosti i borbu za to da počinioci snose odgovornost za svoja djela, što je sve potrebno za jačanje pomirenja i iscjeljenja među zajednicama na Kosovu".

Generalni sekretar UN pozdravio je formiranje nove srpske vlade i održavanje parlamentarnih izbora na Kosova, ali i istakao da što prije treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

"Puna i dosljedna implementacija Briselskog sporazuma treba da obezbjedi kontekst za riješavanje drugih otvorenih pitanja kroz dijalog na najvišem nivou, uz posredovanje EU", poručio je on.

Dvije strane su pokazale "snažnu privrženost" evropskim integracijama, što je uz aktivnu ulogu EU bilo presudno za početak procesa normalizacije odnosa, ocjenjuje generalni sekretar UN.