U skladu sa Ustavom i zakonima Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da odluka Ustavnog suda Kosova obavezuje sve strane da je poštuju u naporima da garantuju pravičan i povjerljiv proces.

"U skladu sa njenim ustavnim pravima i obavezama, kao faktor jedinstva i garant demokratskog funkcionisanja institucija i ostvarivanja odluka Ustavnog suda, predsjednica će djelovati samo u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova poštujući princip podjele vlasti i autonomiju institucija", kaže se u izjavi iz kabineta predsjednice Jahjaga za program na albanskom Glasa Amerike. 
Kabinet predsjednice Jahjaga ističe da je u interesu zemlje i ostvarivanja obaveza prema građanima od posebnog značaja da se što prije izvrši konstitusanje institucija zemlje. 
Iz ove izjave proizlazi da se predsjednica Kosova neće direktno uključiti u proces konstituisanja parlamenta Kosova, koji je najviši zakonodavni organ. 
Ustavni sud Kosova je danas objavio kompletan tekst odluke povodom zahtjeva PDK za utvrđivanje ustavnosti toka sjednice Skupštine Kosova održane 17. jula na kojoj je za predsjednika izabran Isa Mustafa, a koju je prethodno u saopštenju za medije ocjenio neustavnom. 
Prema odluci Ustavnog suda Kosova samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine, dok neizbor predsjednika može dovesti do paralize rada Skupštine ali ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. 
Prema obrazloženju odluke postizborne koalicije ili parlamentarne grupe se mogu formirati poslije konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, poslije izbora predsjednika i podpredsjednika Skupštine.

Šta kaže vlast, a šta opozicija

Predstavnici vlasti i opozicije različito su danas ocijenili odluku Ustavnog suda Kosova da samo najjača stranka u parlamentu ima pravo da predloži predsjednika Skupštine. 
Lider Demokratske partije Kosova i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi je na Facebooku napisao da sada treba zajednički raditi na ostvarivanju rezultata parlamentarnih izbora održanih 8. juna. 
"PDK kao pobjednica ovih izbora će raditi voljno i u saradnji i razumjevanju sa cijelim kosovskim političkim spektrom. Danas je trenutak da se svaki lider i svaka stranka ponaosob izdignu iznad uskih interesa u interesu države i cijelog društva. Da izgradimo bez gubljenja vremena održive isntitucije na što široj osnovi", napisao je Thaçi. 
Postizborna koalicija opozicionih stranaka ocjenila je da odluka Ustavnog suda otvara mogućnost njihovom bloku (LDK, AAK i IK, uz podršku Samoopredjeljenja) da formiraju institucije Kosova. 
"Odluka utvrđuje pravo i ustavnu obavezu poslanika da iznađu način da izaberu predsjednika Skupštine koji se bira većinom glasova", navodi se u saopštenju postizborne koalicije. 
Ta koalicija je saopštila da ostaje opredjeljena da što prije formira institucije u interesu građana Kosova. 
Ustavni sud Kosova je danas objavio tekst svoje odluke povodom zahtjeva PDK za utvrđivanje ustavnosti toka sjednice Skupštine Kosova 17. jula na kojoj je za predsjednika izabran Isa Mustafa (LDK), a koju je sud ocjenio neustavnom. 
Po odluci Ustavnog suda Kosova samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine, ali eventualni neizbor predsjednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. 
Po obrazloženju odluke, postizborne koalicije ili parlamentarne grupe se mogu formirati poslije konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, poslije izbora predsjednika i potpredsjednika Skupštine. 
Za sada nije jasno da li PDK može da obezbedi većinu od 61 poslanika za izbor predsjednika parlamenta.