Lider LDK Isa Mustafa ocijenio je da "široka" koalicija nema nikakvog smisla, isključivši time svaku mogućnost postizborne koalicije s PDK Hashima Thaçija.

Mustafa, čiji je izbor za predsjednika Skupštine Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim, rekao je u intervjuu za dnevnik "Epoka e re" da sveobuhvatna postizborna koalicija ne bi imala ni racionalnog ni demokratskog smisla.

On je istakao da će se, ako PDK ne uspije da obezbjedi dovoljno glasova za izbor predsjednika parlamenta, naći ustavni prostor da koalicija koja ima većinu izabere predsjednika Skupštine Kosova.

"Politčki grč" pred kojim se našlo Kosovo, kako je ocijenio, treba riješiti u Skupštini Kosova glasovima poslanika.

"Spremni smo da idemo u nove izbore, ali nismo spremni da odstupimo od našeg projekta", rekao je Mustafa i dodao da se volja naroda ne može izraziti sa 30 odsto glasova, koliko ima PDK, već većinom, koju ima postizborna koalicija.

Mustafa je naveo da LDK ima glasove manjina i da očekuju da ih dobiju i prilikom izbora predsjednika Skupštine i nove vlade.

Potpredsjednik PDK i profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini Arsim Bajrami je sinoć u emisiji KTV rekao da neizbor predsjednika Skupštine Kosova može samo produbiti krizu, ali ne i dovesti do novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema njegovoj ocjeni, dalji koraci u konstituisanju institucija Kosova su vezani za konstituisanje organa Skupštine, predsjednika i potpredsjednika i da je to preduslov da predsjednica Kosova odredi mandatara za sastav nove vlade.