U Osnovnom sudu u Mitrovici

U Osnovnom sudu u Mitrovici danas je počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, osumnjičenih za ratne zločine i teško ubistvo.

Ročištu prisustvuje rodbina optuženih, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić sa saradnicima, pojedini gradonačelnici srpskih opština sa sjevera Kosova i veliki broj novinarskih ekipa.

Pred sudskim vijećem Osnovnog suda u Mitrovici danas su se, osim Ivanovića pojavili Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

Tužioci su Jonathan Ratel i Romulo Mateus, dok je predsjedavajući sudija Rumunka Roksana Komsha.

Portparol Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je novinarima prije početka današnjeg ročišta da nakon prvog saslušanja optuženi imaju 30 dana da u pisanom obliku stave primjedbe ili zahtjeve za odbacivanje optužnice.

Ona je dodala da će glavni pretres uslijediti nakon što sudija donese odluku u vezi sa primjedbama optuženih, ali postoji i mogućnost da optužnica bude odbačena.

Sudnica je puna ljudi, prije svega rodbine, prijatelja i stranačkih kolega Ivanovića.

U sudnici ima mjesta za sedamdesetak ljudi u publici i 20 mjesta za novinare.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara i od tada je u pritvoru. Poslije sedmodnevnog štrajka glađu premješten je iz prištinskog u mitrovački zatvor.

On se tereti za ratni zločin počinjen aprila 1999. godine u Mitrovici i drugo djelo iz februara 2000. kada je nakon građanskih nemira u Mitrovici stradalo desetak Albanaca.