Majka moli supruga da joj vrati sina

Uključivanje Kosovara u Siriji postaje zabrinjavajuće. Pranvera Abazi, 30-godišnjakinja iz Prištine kaže da je njen suprug, Arben, kada je u Siriju otiša prije nekoliko sedmica, sa sobom i bez njenog odobrenja poveo i njihovog sina, Eriona.

Dijete kosovskog para ima samo 8 godina i vidi se na slici u društvu boraca ISIS-a.

Pranvera očajno traži da bilo ko god da ga drži, da joj vrati njenog sina jedinca, prenosi KTV.

Gotovo dva mjeseca Pranvera Abazi zamišlja scene kad god počne novi dan - povratak svog sina Eriona kući.

Erion, 8 godina, koji sljedeće nedjelje treba poći u treći razred je u Siriji. Njega je tamo odveo njegov otac, Arben, koji je tamo otišao da se bori na strani ISIS-a i protiv snaga Bashara al Assada.



Njegova majka je bila užasnuta kad je prvi put nakon njegovog nasilnog odlaska vidjela slike . Na slici je on sa drugim dječacima i sa odraslim borcima, sa uzdignutim prstom - znak da je Allah samo jedan - i sa zastavom ISIS-a.

Pranvera, 30 godina, sjeća se posljednjeg susreta sa svojim sinom, nakon kojeg joj je suprug rekao da ide na nekoliko dana u Rugovu.

Nedjelju dana kasnije dobija poruku od svoga supruga Arbena, u kojoj joj samo piše da je zajedno sa Erionom u Siriji.

Pranvera kaže da nikada nije ni pomisila da bi Arben mogao sina uzeti sa sobom, iako je davao naznake da će otići u borbu.

Svih ovih nedjelja, Pranvera je samo jednom razgovarala sa svojim sinom putem telefona.

Iako joj je i dalje teško da shvati razlog zbog čega je Arben sa sobom poveo sina, Pranvera moli njega, a i svakoga da njenog sina Eriona vrate kući.

Policija Kosova je cijelo vrijeme sarađivala sa porodicom i čini sve napore da pronađe način kako bi njenog sina vratila kući.

Kao Erion vjeruje se da postoje i druga kosovska djeca koja se nalaze u ratnom vihoru Sirije, a koja su najvjerovatnije tamo otišla sa porodicama.

Dio borbi ISIS-a u Siriji i Iraku su i djeca u dobi od 12-13 godina. Nakon napada na Irak, SAD planira i napade na ovu organizaciju i u Siriji.

Bez obzira na sve, Pranvera i dalje vjeruje da će Erionu biti dopušteno da se vrati tamo gdje mu je najsigurnije - u zagrljaju njegove majke.