Izbori bolja opcija od političkog vakuuma

Mada je preuranjeno sa sigurnošću govoriti o ponavljanju parlamentarnih izbora, koji po mišljenju analitičara i političara sa Kosova ne bi bili najpovoljnije rješenje, sve je više pokazatelja koji ukazuju na izlazak građana na birališta. Možda političari imaju snage za nove izbore, ali građani smatraju da bi ponovno glasanje bilo suvišno.

Analitičar Albinot Maloku, smatra da dvije stranke koje su na izborima imale najviše glasova, u ovom slučaju PDK Hashima Thaçija, i LDK, Ise Mustafe moraju pronaći rješenje, koji ne bi kočilo izbor budućeg predsjednika Skupštine.

On smatra da bi se tako izbjeglo ponavljanje izbora.

"Bilo bi zdravo i stabilnije za buduću Vladu Kosova, formiranje koalicje PDK i LDK. Situacija poslije parlamentarnih izbora na Kosovu, ne daje nikakvu opciju sem to da se ide na nove izbore. Trebalo bi da se blok (LDK-AAK-NISMA), ne osjeća da je razbijen od strane PDK, već bi trebalo da se osjeća da služi državi, institucijama, i procesu u kom se nalazi Kosovo", rekao je Maloku.

Ni za Srbe, ni Albance, ni za bilo koju zajednicu, novi izbori nisu dobro rješenje, ali je inicijativa Srpska spremna, ukoliko do njihovog ponavljanja dođe, poručuje Vladeta Kostić.

"Izbori su skupa igračka, i to košta. Dakle, vi imate mnogo ozbiljnije teme kojima bi smo svi zajedno morali da se bavimo, to su ekonomija, zapošljavanje, socijalne teme, i sve ostalo. Veliko je siromaštvo u stvari na Kosovu da bi smo mi sebi dali luksuza pa da malo-malo, idemo na nove izbore", kaže Kostić.

Predsjednik PDS-a i minister za rad, Nenad Rašić, kaže da su pak izbori bolja opcija od političkog vakuuma koji trenutno vlada na Kosovu.

"U slučaju progresivno demoktartske stranke nemamo šta da izgubimo, ja bih lično bio zadovoljan ukoliko bi bili objavljeni neki novi izbori, koji bi možda imali bolji smisao za tu političku korektnost i bolje nadgledanje ne samo međunarodnih predstavnika nego i interno, unutar samog Kosova", rekao je Rašić.

Da li građani misle da li će parlamentarni izbori biti ponovljeni.

"Mislim da nema smisla da Kosovo bude u politickom grču, nego je potrebno da što prije počne sa radom Skupština i Vlada. Ali ako Ustavni sud ne daje za pravo koaliciji da izglasa predsjednika skupštine onda treba izaći na nove izbore. Ponovni izbori su loša stvar jer će mnogo koštati, ali ako nema drugog izlaza, neka budu ponovljeni", rekli su anketirani građani za RTK2.