Nakon sastanka sa PDK i Opozicionim blokom

Poslanici parlamentarne grupe “6+”, koja okuplja 6 poslanika iz manjinske, nesrpske zajednice, sastali su se jučer sa odlazećim premijerom Hashimom Thaçijem, a nakon toga i sa opozicionim blokom LDK-AAK-Nisma.

Rasim Demiri, bošnjački poslanik ispred koalicije Vakat, izjavio je za Radio Kosovo 2 da je tokom sastanka sa Thaçijem bilo riječi i o učešću ove grupe u budućoj vladi, pa i o njihovim pozicijama. On navodi da je stav koalicije Vakat, ali i parlamentarne grupe ’6+’, da se u prvom redu glasa za kandidata za predsjednika Skupštien ispred PDK-a, a ukoliko on ne bude imao podršku većine u Parlamentu, onda će se podržati opozicioni blok.

"Mi ćemo biti tamo gdje je većina što nam upravo i Ustav garantuje. Normalno da smo rekli premijeru da kad god se bude glasalo za PDK, da ćemo mi glasati. Danas je PDK tražila od nas da ne podržimo opozicioni blok kao što smo to uradili na zadnjoj sjednici. Međutim, mi to nismo uradili zbog opozicionog bloka već zbog institucija Republike Kosova.

A danas je i Ramush Haradinaj tražio od nas, ako postoji mogućnost, da ne podržimo PDK kada dođe u prvom krugu da se glasa za predsjednika Skupstštine, a kasnije i za premijera.

Međutim, mi smo danas potvrdili naš stav da ćemo u prvom redu glasati za kandidata ispred  PDK-a.

Thaçi je nakon sastanka sa parlamentarnom grupom ’6+’ napisao na svom Facebook profilu da se razgovaralo o daljim koracima u izgradnji novih institucija.

"Naš zajednički zaključak je da je presuda Ustavnog suda jasna I da se treba poštovati od svih političkih partija. Složili smo se da radimo zajedno kao partneri trenutne koalicije kako bi prevazišli politički I institucionalni grč, i da udružimo snage za konstituisanje Skupštine i za formiranje nove vlade gdje će politička grupa 6+ imati zasluženo mjesto", saopštio je Thaçi.