Jedan dužnosnik zloupotrebio službeni položaj

Javno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv direktora jednog departmana Tajne kosovske službe (Agjencisë Kosovare të Inteligjencës - AKI) Valona Salihua zbog zloupotrebe službenog položaja i prijetnji vlasniku portala "Indeksonline" Fatonu Shoshi.

Valon Salihu se tereti da je koristeći službeni položaj za lične ciljeve direktora Tajne kosovske službe Bashkima Smakaje, pretio Shoshi zbog teksta koji je njegov portal objavio, a u kojem se bavio Smakajom.

Shosha je za "Koha ditore" rekao da je zadovoljan što je optužnica podnijeta objasnivši da je Salihu dan prije objavljivanja teksta o ljudima bliskim direktoru tajne službe Smakaju, a koji su i u vezi s velikim brojom uhapšenih lica, otišao u redakciju "Indeksonline-a" i naredio mu da u 14 sati tog dana bude u kancelariji Smakaja.

Kako prenosi "Koha", Salihu je, prema navodima optužnice, po Shoshu došao službenim vozilom, a ovaj je, uplašen za svoju bezbjednost, zamolio dvojicu kolega novinara da ga prate.

Kad su stigli do kasarne "Adem Jashari", vozač je primjetio da ga dvojica prate i snimaju, te je zaustavio novinare, uzeo im telefone i kamere, a Shoshi ponovo prijetio riječima "Vidjećeš ti ko smo mi" i otišao s mjesta događaja.

Dnevnik piše i da se Tajna kosovska služba suočava s mnogobrojim aferama zbog zloupotreba, pa je tako prošle nedjelje tužilaštvo podiglo optužnicu protiv jednog direktora Tajne kosovske službe, a prethodno je troje zvaničnika te službe uhapšeno zbog oružane pljačke, falsifikovanja dokumenata i još nekih krivičnih djela.

Takođe, aprila ove godine policija je uhapsila visokog zvaničnika Tajne kosovske službe Isufa Lumija zato što je falsifikovao diplomu srednje škole, a zatim s takvom diplomom upisao Pravni fakultet koji je završio 2009.

Lumi je, kako prenosi Koha, bio ovlašćen da verifikuje, tačnije prepravlja, biografije za oko 300 radnika ove tajne službe.