Grupa 6+ se sastala i sa Opozicionim blokom

Lider Demokratske partije PDK, Hashim Thaçi održao je neformalni razgovor sa Parlamentarnom grupom 6+.

"Danas sam se sastao sa Parlamentarnom grupom 6+ i razgovarali smo o daljnjim koracima na izgradnji novih institucija proizišlih nakon izbora održanih 8. juna", napisao je Hashim Thaçi na svojem Facebook profilu, prenosi portal "Indeksonline".

Prema njegovim riječima, bio je zajednički zaključak da je presuda Ustavnog suda jasna i da je trebaju poštovati sve političke stranke.

"Dogovorili smo se da radimo zajedno kao koalicioni partneri radi prevalaženja trenutnog političkog i institucionalnog zastoja. Da udružimo snage za osnivanjem Skupštine i formiranjem nove vlade u kojoj će politička grupa "6+" imati zasluženo mjesto. Moj rad ostaje izgradnja novih institucija s širokom političkom osnovom", napisao je Thaçi.

S druge strane poslanici parlamentarne grupe "6 plus", koja okuplja poslanike iz manjinske, nesrpske zajednice, kako je rečeno sastali su se danas sa odlazećim premijerom Hashimom Thaçijem, a trenutno je u toku sastanak i sa opozicionim blokom LDK-AAK-Nisma, potvrdio je za Radio Kosovo 2 Rasim Demiri, bošnjački poslanik ispred koalicije Vakat.