Na Ustavnom sudu zakonitost procedure

U Ustavnom sudu Kosova za danas je zakazano ročište povodom žalbe PDK na zakonitost procedure izbora predsjednika Skupštine na konstituivnoj sjednici 17. jula.

U javnom saslušanju učestvovace sve parlamentarne političke partije sa po jednim predstavnikom. Glavna rasprava će biti između PDK Hashima Thaçija i koalicionog postizbornog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo.

PDK će zastupati poslanik u skupstinu Arsim Bajrami a koalicioni Blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo zastupaće pravnica Vjosa Osmani. Samoopredjeljenje će predstavljati poslanica Albulena Haxhiu a i ostale političke parlamentarne partije imaće svoje zastupnike.

Kako ocjenjuju politički analitičari i poznavaoci pravnog sistema na Kosovu, na današnjem javnom saslušanju se očekuje završetak proceduralnog djela a Ustavni sud će poslije toga doneti odluku o ovom pitanju.

Politički analitičar Shpend Kursani kaže da argumenti daju prednost koaliciji LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo jer je Ustavni sud na pitanje kosovske predsjednice kome da prvo povjeri mandat dao tumačenje da "predsjednica treba da vodi računa da ne povede državu na ponovne izbore", što po Kursaniju govori da koalicioni blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo ima mnoge veće sanse jer ima većinu u skupštinu, prenose mediji.

Analitičari smatraju da ima više argumenta da se za predsjednika skupštine ozvaniči izbor Isa Mustafe ali i da se može donijeti odluka da se konstitutivna sjednica nastavlja od trenutka kada su poslanici dali zakletvu.

"Ustav kaže da ko ima većinu u skupštini formira vladu", kaze profesor prava Riza Smaka i dodaje da u parlametranim republikama većina određuje predsjednika skupstine i formira vladu, prenose dalje mediji.

Na konstitutivnoj skupštini Kosova 17. jula kandidat Thaçijeve PDK za predsjednika skupštine Kosova Agim Aliu dobio je 44 glasa dok kandidat koalicije LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo Isa Mustafa dobio 65 glasa.

Očekuje se da sud nakon današnjeg ročišta odluku donese najkasnije do kraja avgusta.