Obaveza da brane stav

Lideri koalicije LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo tokom sastanka održanog danas sa manjinama, izuzev srpske, još jednom su dobili potvrdu o podršci na sjednici u Ustavnom sudu koja će se održati sutra.

DOPUNJENO 14:00 Izvori lista "Express" unutar sastanka su rekli da su manjine potvrdile njihovu podršku koaliciji na Ustavnom sudu.

Prema ovom izvoru, manjine su se obavezale da brane stav koje su dale u traženim komentarima od strane Ustavnog suda.

"Pored ove teme, druga tema ovog sastanka je bila 'moguća parlamentarna sjednica', nakon objave odluke", rekao je ovaj izvor za Express.

U Ustavnom sudu sutra javna sjednica o zahtjevu PDK

11:00 Ustavni sud Kosova održaće sutra javnu sjednicu o zahtjevu Demokratske partije Kosova (DPK) da se ocjeni ustavnost toka sjednice Skupštine Kosova 17. jula na kojoj je za predsjednika izabran Isa Mustafa.

Postupajući po zahtjevu PDK Ustavni sud je prethodno donio odluku o suspenziji položaja predsjednika Skupštine Kosova do konačne odluke suda.
 
Očekuje se da na sjednici dođe do sučeljavanja stavova PDK i postizborne koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, kojima se pridružio i pokret Samoopredjeljenje.
 
PDK će insistirati da je Isa Mustafa za predsjednika Skupštine izabran protivustavno i protivzakonito i da samo PDK, kao pobjednička koalicija okupljena prije izbora, ima ustavno pravo da iz svojih redova ima predsjednika Skupštine Kosova.
 
S druge strane, postizborna koalicija će preko svog predstavnika insistirati da je izbor Mustafe bio zakonit i u skladu sa Ustavom i zatražiti da se nastavi sa konstituisanjem Skupštine izborom potpredsjednika iz redova PDK, Srpske liste i još jednog predstavnika postizborne koalicije.
 
Očekuje se da odluka Ustavnog suda omogući izlazak iz političke krize koja je nastala nakon parlamentarnih izbora i da se otvori put formiranju Vlade i drugih institucija.
 
Također se pretpostavlja da bi odluka da predsjednik parlamenta treba da bude iz redova poslanika PDK dovela do novih vanrednih izbora, zbog toga što PDK nema potrebnih 61 poslanika za izbor prvog čovjeka Skupštine.