Razlozi su mnogostruki

Hiljade Kosovara, i dalje napuštaju zemlju zbog loših uslova života i neadekvatnog razvoja ekonomije. Dok su neki od njih čak tamo otišli ilegalno, ima i onih koji se žele potpuno odvojiti od svoje domovine.

Informacije koje dolaze iz institucija govore da je preko pola miliona građana Kosova migriralo u različitim zemljama svijeta.

Do sada se na hiljade građana Kosova odreklo i uveliko se odriče državljanstva svojeg rodnog mjesta. Odricanje od državljanstva će stvoriti dugoročne posljedice, ne samo za njih nego i za društvo i zemlju u cjelini.

Samo od 2009. godine pa do danas, oko trideset hiljada Kosova, koji žive van zemlje, na osnovu njihovih zahtjeva je izuzeto iz državljanstva. Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova ne pruža podatke koliki je broj građana koji su se odrekli državljanstva od 2000. pa sve do 2009. godine, ali prema prostoj računici proizilazi da je ta brojka isto preko 30 hiljada, a možda i veća ili manja.

Mnogi građani su viđeni na šalterima opština i kancelarijama Ministarstva unutrašnjih poslova, kako traže da se odreknu državljanstva. Oni su sa sobom donijeli "hrpu" dokumenata iz država u kojima žive i naravno kosovskih koja su im tražena od strane kancelarija civilnog stanja.

Adnan koji živi u Njemačkoj, govori za portal "toskanapress.info" da se odrekao državljanstva, jer je time dobio mogućnost da se slobodnije kreće širom svijeta. Prema njegovim riječima, državljanstvo Kosova njegovim članovima porodice, a i drugim ljudima, donosi nevolje, kao što su neadekvatan tretman na granicama.

Adnan dodaje da kada je dobio njemačko državljanstvo, on i njegova porodica se slobodnije kreću i nemaju probleme kao što su ih ranije imali u mnogim zemljama.

Bashkim, je među prvih deset hiljada građana koji su se odrekli državljanstva Kosova, zbog slobodnijeg kretanja, odlučio je da sebi i svojoj porodici zatraži njemačko državljanstvo i da se odrekne kosovskog. On je skoro čitave sedmice kucao na vrata institucija da mu se ovaj posao završi.

Nekoliko mjeseci su Bashkim i njegova porodica čekali da se oproste sa državljanstvom Kosova, da postanu njemački državljani, zemlje koja ne priznaje dvojno državljanstvo.

Nisu samo ovi ljudi koji su se odrekli državljanstva Kosova od poslije rata, nego ima ih još oko pedeset hiljada drugih. Na stotine i na hiljade drugih su u fazi odricanja državljanstva Kosova i dobijanja državljanstva države u kojoj žive.

Rroksana Qarri, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, rekla je za portal "toskanapress.info" da do odricanja od državljanstva kod građanina dolazi iz razloga što neka država ne priznaje dvojno državljanstvo.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2009. do sada, oko trideset hiljada građana Republike Kosovo, koji žive u inostranstvu, na osnovu njihovih zahtjeva su izuzeti iz državljanstva.

Press služba Ministarstva unutrašnjih poslova nije odgovorila koliko se građana od poslije rata odreklo državljanstva Kosova, sem podataka od 2009. godine pa do danas.