Oba politička bloka koji pretenduju da formiraju vladu Kosova saopštila su da će buduća vlada imati manje ministarskih resora nego dosadašnja.

Član predsjedništva AAK Avni Arifi je rekao da vlada Kosova nije imala potrebe da formira ministartstvo za evropske integracije, dok potpresjednik PDK i ujedno zamjenik premijera vlade Kosova Hajerdin Kuçi je rekao da je smanjenje broja ministarstava izvodljivo.
Da vlada Kosova nema potrebe za 19 ministarstava rekli su i politički analitičari, prenosi dnevnik "Koha Ditore".
Politički analitičar Imer Muskollaj kazao je da vlada Kosova nema potrebe za tolikim brojom ministarstva.
"Nažalost aktuelna vlada je formirala ministarstva ne zbog potrebe društva, nego da ustoliči njene partijske i lične interese", kazao je on. 
Što se tiče ministarstva za evropske integracije, Muskolaj je rekao da te poslove može da obavlja jedan odjel u okviru ministartsva inostranih poslova.
Da Kosovo ne može da se luksuzira sa toliko ministarstava rekao je i kolumnista i albanski novinar iz Brisela Augustin Palokaj. 
"Bilo ko bude formirao buduću vladu Kosova treba da bježi od greške koju je uradila prošla vlada formirajući takvu glomaznu vladu koja je imala više ministarstava nego vlada SAD-e ili Rusije", kazao je Palokaj, koji se složio da ne treba imati ministartsvo za evropske integracije, prenosi "Koha Ditore".