Osjetljiva stvar za analitičare

Dok predstavnici Liste Srpska najavljuju uslove za ulazak u vladu Kosova i partnerstvo u formiranju institucija, politički analitičari vide to kao opasnost.

Analitičari vide opasnost za jačanje uticaja Beograda na Kosovu.
Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) van ustavnih okvira za nekoliko analitičara je veoma osjetljiva stvar. Ali ima i onih koji smatraju da treba otvoriti debatu uopšte o formiranju te asocijacije, prenosi dnevnik "Tribuna".
Analitičar instituta "Kipred" Albert Krasniqi je za Radio Kosovo rekao da formiranje asocijacije je garantovano ratifikovanjem u Skupštinu Kosova, ali podvlači da treba voditi računa koje će nadležnosti imati ZSO.
"Sve zavisi od statuta koji će imati ZSO, znači koje nadležnosti će imati i mnogo će zavisiti da li će biti u okviru zakona Kosova i ništa više nego što imaju druge asocijacije. Tada bi sve bilo u redu i to bi bilo samo jedna politička tačka na koju oni pokušavaju da stignu", rekao je Krasniqi, a prenosi "Tribuna".
Krasniqi je rekao da se ne smije dozvoliti formiranje neke autonomije, a da bi spriječili, kako je rekao, tu opasnost Kosovo treba da ima održivu Vladu.
"Mi svi znamo da je Listu Srpska formirao zvanični Beograd, njen predsjednik je izabran u Beogradu od vlade Srbije i njen cilj je da da se sporazumi koji se postižu u Briselu sprovode ali po mogućnosti i da se šire i da izlaze van onoga što se dogovorilo. To bi bilo opasno za svaku vladu Kosova, jer bi tako vlada Srbije, preko liste Srpska, mogla da sabotira i da bilo kada ruši vladu Kosova, jer bi izašla iz vlade".