Srpski odbornici traže pomoć Beograda

Odbornici sjeverne Mitrovice već četiri mjeseca rade bez plata, prenosi danas "Koha ditore", i dodaje da srpski odbornici razmišljaju da se za pomoć obrate Beogradu.

Predstavnici opštine sjeverna Mitrovica su rekli da je Priština bila nespremna za rezultate izbora na sjeveru i za formiranje novih opština.

Opštinski odbornici sjeverne Mitrovice nisu plaćeni četiri mjeseca.

Predsjednica Skupštine opštine Ksenija Božović je rekla da će se, ako Priština nije spremna da finansira opštinske organe, obratiti srpskim institucijama.

Vladini funkcioneri u Prištini su kazali da pružaju stalnu pomoć podizanju kapaciteta.

Sa druge strane, prenosi "Koha ditore" na svom portalu, srpske opštine nastavljaju da funkcionišu kao i do sada.

Predstavljajući srpske opštine kao ilegalne, list navodi da je u njima pripremljen nacrt budžeta za 2015. godinu pošto je to tražilo Ministarstvo za finansije iz Beograda.

Analitičar za bezbjednosne politike na Balkanu Naim Rashiti, ocjenjuje da srpska vlada nije napravila ni jedan korak ka primjeni svojih zakona kojima bi prekinula finansiranje ilegalnih struktura na sjeveru Kosova.

"Poslije novembarskih izbora kosovske opštine na sjeveru su izašle iz funkcije dok srpske opštine nastavljaju normalno da rade i imaju normalna budžertska sredstva. Kao što nam je poznato, uoči jeseni 2014. ništa se nije promjenilo u srpskom zakonodavstvu. Sve budžetske projekcije su preslikane za 2015. i to ne samo za opštine nego i za sve institucije osim za MUP", rekao je Rashiti.

Rashiti smatra da bi Vlada Kosova morala da izvrši veći pritisak na Srbiju u Briselu ali da sa druge strane mora da poveća i sopstvene kapacitete u novoosnovanim kosovskim opštinama na sjeveru.