Saopštenje Ministarstva za Dijasporu

Osobe koje žive u inostranstvu, mogu posjedovati samo važeće lične karte ili izvod rođenih za maloljetnike, koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Na osnovu bilateralnog sporazuma između delegacija Republike Kosova i Srbije u Briselu, a na osnovu informacija iz policije Republike Kosova, svi naši sunarodnici koji žive u inostranstvu a putuju za Kosovo, i koji posjeduju dokumenta Republike Kosova, mogu iskoristiti tranzit putovanje kroz Republiku Srbiju.

Osobe koje žive u inostranstvu, mogu posjedovati samo važeće lične karte ili izvod rođenih za maloljetnike, izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

U saopštenju Ministarstva Dijaspore, stoji:

"Nakon brojnih pitanja koja su upućena u Ministarstvo za Dijasporu, obavještavamo da, na osnovu bilateralnog sporazuma između delegacija Republike Kosova i Srbije u Briselu, kao i na osnovu informacija iz Policije Republike Kosova, svi naših sunarodnici koji posjeduju dokumenta Republike Kosova (lična karta izdata od strane Ministarstva unutrašnjih poslova ili ekstrakt/izvod iz matične knjige za maloljetne), mogu da putuje tranzit kroz Republiku Srbiju, samo na dva granična prijelaza, HORGOŠ (Republika Mađarska) i BATROVCI (Republika Hrvatska). Ovo je na osnovu sporazuma o slobodnom kretanju postignutog 2. jula 2011. godine u tehničkom dijalogu kojem je posredovala Evropska unija između Republike Kosova i Srbije, kao i operativnih zaključaka za sprovođenje ovog sporazuma od 29. novembra 2011., tačka 9. da su građanima potrebna samo dokumenta na dva granična prijelaza: na Horgošu u Republici Mađarskoj i Batrovcima u Republici Hrvatskoj".

Inače, na svim ostalim graničnim prijelazima, kao što je KELEBIJA, koji se najviše koristi od strane naše dijaspore, mogu da putuju predstavljajući važeće putne isprave (pasoš), izdate od države u kojoj žive.