Takozvana

Na Kosovu je počeo da opada broj korisnika heroina, ali je s druge strane povećana pojava tečne droge - takozvane "Droge za silovanje", kažu čelnici organizacije "Labirint".

Stručnjaci koji se bave prevencijom i liječenjem zavisnoti od droge, kažu da nerijetko se mladi život završava i prije nego što je počeo.

Do posljednjih nekoliko godina koristila se droga poput marihuane, kokaina, a sada su počeli da koriste tečnu drogu - poznatu kao "Droga za silovanje".

Safet Blakaj, šef organizacije "Labirint", koja se bavi prevencijom i liječenjem, objašnjava: "Jedna od tih droga koja je u posljednje dvije godine prisutna na Kosovu, posebno u glavnom gradu, je BHG droga - tečna supstanca, bez boje, koja podsjeća na vodu, ali je samo malo gušća i ima veliki broj korisnika na Kosovu. Droga predstavlja opasnost. Inače, ona se naziva i droga za silovanje, jer na neki način osoba gubi osjećaj sa stvarnošću i dobija motivaciju za seks, tako da se ozbiljno zloupotrebljava u smislu silovanja, ali i nasilja", kaže Blakaj.

Ali, koliko je Policija Kosova upoznata sa rasprostranjenošću ove droge u našoj zemlji?

Baki Kelani, glasnogovornik Kosovske policije, ima odgovor.

"Kosovska policija posjeduje informacije o različitim vrstama droga, ali mogu reći da ove vrste droge su malo rasprostranjene i stoga Policija Kosova - na osnovu informacija - djeluje na spriječavanja i suzbijanju bilo koje osobe koja može biti umiješana u takva krivična djela", rekao je Kelani.

Bivši ovisnik o drogama, koji je već godinama na tretmanu za oporavak, ima jasnu poruku o tome kako mladi ljudi u zemlji se trebaju zaštititi da ne padnu kao plijen na različite droge. Njihovi životi okončavaju čim počnu sa korišćenjem, rekao je on za Radio Kosovo.

"Raszmislite dobro i recite NE drogama. Dođite i vidite mene. Dođite da vam kažem kakav je život sa drogama! Obećavam vam da ukoliko vam neko pomene drogu, možda nećete da mu opalite šamar, ali ćete zatražiti oružje da ga ubijete. Molim vas, iz dubine svoje duše, samo 10 sekundi zatvorite oči, razmislite da uzimanjem droge što dobro činite sebi?  Ukoliko samo trunku dobroga nađete u njoj, onda sam spreman da vam svoju glavu stavim na tanjir", rekao je ovaj bivši ovisnik o drogama.

Uvidjevši da mu je droga uništila život, odlučio je da napiše knjigu o svakom trenutku svog života.

Nada se da će naći donatora koji bi omogućio objavljivanje ove knjige, uz jasnu poruku mladima u zemlji, reći jednom i za svagda STOP DROGI.