Apel za olakšanjem potrebnih radnji

Privredna komora Kosova uputila je poziv institucijama i evropskim ambasadama na Kosovu da poduzmu mjere kako bi se olakšale procedure za dobijanje viza za poslovne ljude.

Privredna komora Kosova je putem saopštenja rekla da ambasade na kosovu su poduzele stroge mjere prilikom izdavanja viza za građane Kosova.

Prema Privrednoj komoria Kosova, ovaj fenomen još više pogoršava ekonomski aspekt Kosova činjenicom da kosovski biznismeni moraju čekati za termin i pod 2 do 3 mjeseca, uz gomilu dokumenata i dokaza i nakraju bez garancije da će dobiti vizu.

"Mi kao Privredna komora Kosova apelujemo kako kod domaćih tako i međunarodnih institucija da ikoriste svoj autoritet i utiču na ambasade evropskih zemalja na Kosovu da imaju fleksibilnost i razumijevanje prema kosovskim biznismenima te da izdavanje viza za njih ne bude još jedan teret koji će otežati ekonomske procese na Kosovu, koji su ionako sa negativnim trendom", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Takav pristup evropskih ambasada na Kosova spram biznismena, prema Privrednoj komori Kosova, otežava ekonomski aspket na Kosovu, u velikoj mjeri šteti imidžu Kosova i povrh svega tjera mnoge od njih da traže neželjene alternativne metode radi ispunjenja vlastitog cilja.