Spriječen na aerodromu u Prištini

Jedan 16-godišnjak iz Vitine je napustio školu kako bi otišao za Siriju, ali je spriječen na Međunarodnom aerodromu u Prištini. Nije imao roditelje, živio je sam sa bakom i sestrom. Također, njegova ekonomska situacija je bila veoma loša.

Petog avgusta 2014. godine 16-godišnjak iz Vitine je uhapšen na Međunarodnom aerodromu "Adem Jashari" u Prištini od strane policijskih snaga, koje su tokom kontrole posumnjale na mladića. Prema izvorima lista "Kosova Sot" iz Državnog tužilaštva, mladić, koji dolazi iz Vitine, samo što je napunio 16 godina i još uvijek nije utvrđeno da li ima veze sa osobama koje su uhapšene zbog terorizma.

"I djeca su mogla biti uključena u ovu ekstremističku grupu. Ali ovaj slučaj je u drugoj proceduri i on nije u ovoj grupi uhapšenih. On je osumnjičen za učešće u kriminalne aktivnosti za terorizam", rekao je izvor.

Njegova starosna dob je uticala da policija posumnja te da ga uhapsi. Kada su ga zaustavili, on je ispričao da je krenuo za Istanbul i da se tamo trebao sastati sa nekim ljudima koji bi ga prebacili za Siriju, piše list "Kosova Sot".

"Policija je prvo posumnjala zbog njegove dobi, jer je još maloljetnik. Zaustavili su ga i upitali šta ima u torbama. On je rekao da ima jedan kompjuter i jedan telefon. Kasnije su ga upitali gdje je pošao, na što je on odgovorio da putuje za Istanbul gdje se treba sastati sa nekim ljudima koji će ga prebaciti za Siriju", dodao je izvor iz Državnog tužilaštva.

16-godišnjak se na aerodromu približio do jednog biznismena koji je putovao za Tursku radi trgovine. Obojica su odvedena na saslušanje, ali je biznismen oslobođen, iako je trenutno i on bio osumnjičeni, ali su ubrzo, prema riječima istog izvora, sumnje odbačene, jer on nije bio umiješan.

"16-godišnjak iz Vitine je napustio školu, nije imao roditelje, žvio je sa bakom i sestrom. Također živio je u veoma lošim ekonomskim uslovima", rekao je izvor iz Državnog tužilaštva.

Izgleda da su meta ekstremnih grupa mladi ljudi koji su u lošim ekonomskim uslovima i kao takvi budu prevareni zarad novca. Trenutno se mladić vratio u svoj dom u Vitini, gdje i dalje boravi.