Jedan od onih koji su pozivali na ekstremizam

Kao rezultat akcije policije Kosova započete u ranim jutarnjim satima uhapšena je jedna osoba osumnjičena za terorizam.

(DOPUNJENO 10:40) Kao rezultat višemjesečne istrage, u vezi s hapšenjem četiri (4) osobe u junu 2014. godine u Kačaniku za ista krivična djela, danas, 14/08/2014. u ranim jutarnjim satima, Policija Kosova je po nalogu sudije EULEX-a, poduzela operazuju sprovođenje naloga na dvije lokacije u Gnjilanu i Skenderaju, stoji u saopštenju Policije Kosova.

"Ova policijska operacija rezultirala je hapšenjem dvojice osumnjičenih (Z.Q., godina rođenja 1980, imama u džamiji El-Kuddus u Gnjilanu, koji se sumnjiči da je bio jedan od glavnih inspiratora džihada, i drugi osumnjičeni L. K, godina rođenja 1987, selo Polac, Skenderaj) zbog sumnje da su isti počinili krivično djelo iz poglavlja "Krivična djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Republike Kosovo":

Regrutovanje za terorizam, u skladu sa članom 139 Krivičnog zakona Kosova, Organizacija i učešće u terorističkoj grupi, u skladu sa članom 143. KZK, Podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju, u skladu sa članom 147 KZK.

U toku realizacije naloga za pretragu, osumnjičeni Z.Q. nije bio u njegovoj kući, ali je isti od strane policije Kosova pronađen sakriven u svojem vozilu u planinskom području u blizini svoje kuće, dok je drugi osumnjičeni pronađen u njegovom prebivalištu.

Tokom provođena naloga konfiskovani su i materijalni dokazi koji se odnose na gore navedena krivična djela.

Osobama uhapšenim po nalogu tužioca Specijalnog tužilaštva određen je policijski pritvor od 48 sati.

Istraga u slučaju je u toku, prenosi Ured za informiranje Policije Kosova.

10:25 Kako saznaje list "Zëri" iz izvora unutar Islamske zajednice Kosova, uhapšen je Zekerija Qazimi, imam iz Gnjilana.

Kako ovaj list saznaje, ovaj imam je bio jedan od onih koji su pozivali na ekstremizam. Isti izvor je rekao da je do hapšenja došlo i u regionu Mitrovice.