Terete se za teške zločine nad albanskim stanovništvom

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Optužnica je podignuta protiv još četvorice Srba.

Pored Ivanovića, tužilac EULEX-a ispred Specijalnog tužilaštva podigao je otpužnicu i protiv Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Sva petorica se opširnom zajedničkom optužbom terete za teške zločine nad albanskim stanovništvom.
 
Portparolka EULEX-a Dragana Nikolić Solomon izjavila je ranije Tanjugu da je tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petoro okrivljenih pred Osnovnim sudom u Mitrovici, ali nije mogla da precizira identitet lica koja su optužena.
 
Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina aprila 1999. godine, a takode je optužen da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih djela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine, rekla je Nikolić Solomon.
 
Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična djela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju koja su izvršena februara 2000. godine.
 
Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara ove godine, zbog sumnje da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i poslijeratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Pritvor mu je od hapšenja do danas produžavan tri puta.
 
Ivanović je i jedan od sedmorice građana sa sjevera Kosova kojeg je EULEX policija uhapsila od početka ove godine.
 
Optužnicu protiv Ivanovića podigao je EULEX-ov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.