Danas nastavak suđenja

U improvizovanom sudu u Prištini, u bioskopu "ABC", uz jake mjere bezbjednosti, počelo je saslušanje 40 Albanaca, koji su uhapšeni u akciji policije i tužilaštva na Kosovu.

Osumnjičeni su da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije.

Prema navodima medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji.

Kako prenosi portal "koha.net" iz izvora unutar improvizovanog suda, nekoliko privedenih se pred tužiocem izjasnilo da su išli u Siriji nakon izjave kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hoxhaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji.

"Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriji nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hoxhaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji", kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji prati saslušanja osumnjičenih.

Mediji podsjećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji".

"Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u budućnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtjev koji ima opozicija Sirije, unutar naših relanih mogućnosti, podržavamo...", rekao je Hoxhaj 2012. tokom posjete Kosovu delegacije sirijske opozicije.

Kosovska policija je uhapsila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije.

Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo djelovanje ugrožava nacionalnu bezbjednost i zaštitu ustavnog poretka.