Nakon velike akcije Policije Kosova

Kosovo je počelo sa velikom akcijom u ponedjeljak ujutru protiv militanata koji su se borili u Siriji i Iraku, uhapsivši 40 osoba. Prilikom hapšenja ovih osoba je konfiskovano oružje i eksploziv, stoji u tekstu dnevnog prestižnog američkog lista The Wall Street Journal.

Ova akcija je najveća akcija koju je poduzela Vlada Kosova da bi sklonila zabrinutost oko mogućih prijetnji ekstremista. Jedan zvaničnik Vlade Kosova je pod uslovom da ostane anoniman rekao da su ova hapšenja došla nekoliko mjeseci nakon što su kosovske vlasti dobile informaciju o pripremi terorističkih napada na Kosovu.

U saopštenju policije stoji da su meta hapšenja bili osobe koje su se borie u Siriji i Iraku za sunitsku ekstremističku grupu Al Nusra, krilo Al-Kaide, koja podržava globalnu islamsku vladavinu i islamsku državum teroristička grupa koja je uspjela da zauzme značajnu teritoriju Iraka.

"Sinoć sam ovlastio opsežnu akciju za pronalaženje i hapšenje osumnjičenih učesnika rata u Siriji i Iraku. Mogu da potvrdim da je 40 osoba uhapšeno do sada, ali je pronađen i eksploziv, oružje i drugi materijali na preko 60 lokacija koje su pretresane tokom operacije", izjavio je premijer Kosova Hashim Thaçi u izjavi za The Wall Street Journal.

Kosovo je zemlja koja je 2008. godine proglasila nezavisnost i ima albansko stanovništvo muslimanske vjeroispovesti. Vlada ove male zemlje ima bliske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa ostalim zapadnim zemljama a ustav u ovoj zemlji jasno odvaja državu od vjere, stoji u tekstu američkog lista.

Ali se već neko vrijeme piše o tome da veliki broj Kosovara ide u rat u Siriji i Iraku. U posljednjem mjesecu je policija intenzivirala hapšenja nakon objavljivanja velikog broja videa Kosovara u tim ratovima. Prošlog mjeseca je izašao video u kome se vidi kako jedan Kosovar odrubljuje glavu jednom dječaku.

U ponedjeljak je Policija navela da je do sada 16 naših državljana poginulo u ratu u Siriji i Iraku. U saopštenju Policije stoji da će se borba protiv ekstremista i dalje nastaviti. Zvaničnik Vlade koji je želio ostati anoniman je rekao da nadležne institucije pripremaju optužnice protiv nekoliko imama zbog širenja mržnje.

U telefonskom razgovoru premijer Thaçi je izjavio da je još uvijek na desetine naših građana u Siriji i Iraku.

Premijer Thaçi je naglasio da je mali broj mladih otišao u rat zbog velike propagande na društvenim mrežama i zbog utjecaja jednog broja imama na Kosovu. On je izjavio da Vlada radi punom parom u saradnji sa Turskom i SAD-om u rješavanju problema.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga se sastala sa visokim zvaničnicima sa zapada u Prištini, da bi ih obavijestila o akciji.

Velika je zabrinutost Evropske Unije zbog mogućih terorističkih napada od strane osoba koji su vraćeni iz rata u Siriji i Iraku.

Vlasti u Briselu smatraju da je jedan osumnjičeni Francuz ubio četiri osobe u Jevrejskom muzeju u Briselu nakon što se vratio iz Sirije.

Evropski vlasti procjenjuju da je preko 2.000 Evropljana odputovalo za Siriju da bi se borilo protiv pobunjenika u borbi protiv režima Bashara al-Assada. SAD i evropske zemlje su se 1999. godine borile da bi svrgnule srpskog diktatora Slobodana Miloševića i njegove snage sa Kosova, u akciji protiv većinskog muslimanskog stanovništva je bilo hiljade mrtvih i nekoliko stotina hiljada raseljenih lica, stoji između ostalog u tekstu The Wall Street Journala u vezi sa hapšenjem ekstremista na Kosovu.