Strah od širenja ekstremizma

Među kosovskim Albancima koji se već mjesecima bore u Siriji i Iraku, regrutuju se i budući bombaši samoubice, a bar njih deset dobilo je zahtjev da počne samoubilačke napade na Kosovu i Albaniji

Patriot Matoshi, Albanac iz Gnjilana, ubijen u Siriji snajperskim hicem, boreći se u redovima radikalnih islamista. Vijest je pristigla nedugo poslije objavljivanja snimka na kojem se vidi kako Lavdrim Muxhaheri, Albanac sa Kosova, odsijeca glavu zarobljeniku u Siriji.
Među kosovskim Albancima koji se već mjesecima bore u Siriji i Iraku, regrutuju se i budući bombaši samoubice. Oni se obučavaju za dejstva na Kosovu i u Albaniji!
Naime, kako prenose lokalni mediji, barem njih deset dobilo je zahtjev da počne samoubilačke napade na Kosovu i Albaniji.
- Potencijalni objekti napada su američka baza Bondstil kod Uroševca, kao i policijske stanice na Kosovu. Inače, jedini do sada registrovani slučaj bombaša samoubice sa Kosova je Blerim Heta iz Uroševca, koji se u Bagdadu raznio eksplozivnom napravom ubivši pritom 50 ljudi.
Po nezvaničnim informacijama, među nekoliko stotina dobrovoljaca sa Balkana, u redovima radikalnih islamista u Iraku i Siriji bori se i oko 150 Albanaca sa Kosova. Zbog toga je na Kosovu sve prisutniji strah od širenja islamskog ekstremizma. To potvrđuje i najnoviji zahtjev predsjednice Atifete Jahjage, koja je od bezbjednosnih struktura zatražila da preduzmu sve mjere kako bi se spriječilo širenje radikalnog islamizma.
- Kosovo neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma – navedeno je u nedavnom saopštenju kabineta predsjednice, dok iz Specijalnog tužilaštva Kosova saopštavaju da ispituju pojedine slučajeve povezanosti Albanaca sa terorističkim organizacijama.
- U posljednje vrijeme suočavamo se sa pojavom odlaska naših mladih ljudi u rat u Siriji. Oni se priključuju organizacijama kao što su ISIS i Al Nusra, koje su poznate kao terorističke – saopštila je nedavno Sevide Morina, tužiteljka iz Specijalnog tužilaštva Kosova.
Ovi slučajevi, prema navodima prištinskih medija, odnose se na povezanost islamista sa terorističkim organizacijama u ratu u Siriji, kao i sa obukom bombaša samoubica. Inače, prema nezvaničnim informacijama, na ratištu u Siriji u posljednje dvije godine pognulo je desetak Albanaca sa Kosova.