Planirali su napasti veliki kulturni spektakl

Policija Kosova je rano jutros uhapsila 40 osoba pod sumnjom da su učestvovale u ratovima u Siriji i Iraku na strani militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i Al-Nusre.

List "Express" je došao do saznanja da je jedna od planiranih aktivnosti ovih dana bilai napa na jedno od najvećih kulturnih događaja na Kosovu.

S druge strane list "Gazeta Blic" je saznao da su uhapšeni džihadisti u jutrošnjoj akciji policije planirali da izvrše napad na najveći kulturni događaj kojis e ovih dana održava na Kosovu -Dokufest u prizrenu.

Kako saznaje list iz dobro obavještenih izvora, jedan od razloga zašto su izabrali ovu kulturnu manifestaciju, na kojoj se očekuje veliki broj stranih gostiju iz čitavog svijeta je što on ima međunarodni karakter koji u ovom slučaju simbolizira "međunarodnost" i samim njihovim prisustvom  na Kosovu.

Policija Kosova još uvijek nije dala saopštenje povodom ovoga.

U naknadnoj izjavi, glasnogovornik policije Kosova, Baki Kelani je za "Gazeta Blic" rekao da su svi uhapšeni zbog podrške koje su dali terorističkim organizacijama.

Prema njegovim riječima, policija Kosova nije imala informaciju da ove jutros uhapšene osobe mogu napasti kulturnu manifestaciju "Dokufest" koja će biti održana u prizrenu.

"Nismo imali takve informacije", rekao je on za list "Gazeta Blic".

POVEZANE VIJESTI:
Uhapšeno 40 osumnjičenih za učešće u ratovima u Siriji i Iraku

Dokument sa imenima uhapšenih džihadista