Williamsonov izvještaj pokazao nemoć EU i UN

Izvještaj Glavnog tužioca Specijalnog istraznog tima EU Clinta Williamsona o zločinima OVK jasno pokazuje da je međunarodna zajednica na Kosovu višestruko zakazala, piše ciriški list "Neue Zürcher Zeitung".

"Ono što je izvještaj šefa tima Euleksa za istraživanje ratnih zločina posredno pokazao, zapravo je pravi skandal - skoro potpuni neuspjeh međunarodnih predstavnika, KFOR-a, policije i međunarodnog pravosuđa da spriječe te zločine ili da ih procesuiraju", piše "Neue Zürcher Zeitung".

U tekstu se navodi da postoje dva glavna razloga za neuspjeh međunarodne zajednice.

Prvi su teškoće stranih policajaca i sudija da u jednom stranom okruženju, bez znanja jezika i tokom kratkog boravka rade efektno i drugi, kako se ocenjuje, zaziranje ljudi iz EU i UN misije da snažnije "pritisnu" bivše gerilce, koji su u međuvremenu postali moćni.

Oni su se, ocjenjuje "Neue Zürcher Zeitung", plašili nemira i ustanaka i tražili podršku "jakih ljudi".Tako je nastala interesna zajednica, a "dil" je glasio - ja te neću tužiti, a ti ćeš zato da se pobrineš za mir u mom protektoratu", navodi "Neue Zürcher Zeitung".

List piše da Williamsonov izvještaj ne iznenađuje nikoga ko poznaje poslijeratne kosovske odnose.

"Ne čudi što su trupe, poput OVK, pod komandom malih vladara rata brutalizovane preko gerilskog rata sa srpskim trupama, koje se nisu ustručavala masakra nad civilima, činile zločine", piše list, navodeći da je, "takođe jasno i da je vođstvo OVK pri tom imalo interes da stvori etnički čisto Kosovo".

Međutim cijenu zbog zakazivanja međunarodnih institucija bi mogli da plati ne samo žrtve i njihove porodice, već možda još skuplje kosovsko društvo, ukazuje švicarski dnevnik.

"Nekadašnji mali ratni vladari sada su političari. Oni su, doduše, skinuli uniforme, ali ne bezuslovno i loše manire", piše "Neue Zürcher Zeitung", navodeći da je stvoren sistem u kome politički patroni crpe sredstva iz državnih institucija i tako obezbjeđuju svoju klijentelu.