Suprotstavljanje svim kapacitetima države i zakona

Odlazeći premijer Kosova Hashim Thaçi saopštio je da Kosovo neće biti plodna zemlja za radikalne islamiste i ekstremiste.

Prema njegovim riječima, Kosovo nikada ranije nije bilo slobodnije nego danas i građani nikada ranije nisu bili slobodnji nego sada da sprovode svoja prava i slobode, uključujući i slobodu vjeroispovjesti.

"Ipak zabrinut sam da nekoliko pojedinaca pokušava da zloupotrijebi ovo pravo sa ciljem da promovišu stvari koje ne pripadaju našim pravim nacionalnim i civilizacijskim vrijednostima. Ova insistiranja na dominaciji jednih nad drugima stvorila su tenzije u našem drustvu, posebno posljednjih godina", napisao je Thaçi.

On tvrdi da Kosovo nikada neće biti plodna zemlja za radikalne islamiste i ekstremiste "koji pokušavaju da promjene jasne ciljeve evroatlantskog društva, države i naše nacije".

"Mržnji ili netrpeljivosti prema manjinama, tendenciji da se uvoze strani fenomeni kao što je antisemitizam ili vjerski radikalizam, suprotstavićemo se svim kapacitetima države i zakona. Neprijatelji demokratije i zapadnih civilizacijskih vrijednosti neće naći uporište u našoj otadžbini", naveo je Thaçi.

Ova izjava premijera u odlasku uslijedila je poslije utvrđivanja više slučajeva da su Albanci sa Kosova odlazili u rat u Siriji i promovisali islamski radikalizam i esktremizam.

Ranije je lider Alijanse za budućnost Kosova i nominovani kandidat za novog premijera Ramush Haradinaj, za ljude koji šalju Albance u Siriji i promovišu vjerski islamski radikalizam i ekstremizam rekao da su "fekalije našeg naroda".