Preduzeća i potrošači zabrinuti

Poskupljenje struje za najmanje 5 odsto po drugi put u roku od dva mjeseca bi moglo da izazove nerede, prenosi list "Koha ditore".

Poskupljenje električne energije bi moglo da donese najtežu godinu građanima Kosova. Predstavnici preduzeća i potrošača najavljuju socijalnu krizu zbog poskupljenja struje, koje će po njihovom mišljenju dovesti do lančanog poskupljenja niza ostalih proizvoda.

Selatin Kaçaniku, rukovodilac organizacije "Potrošač" je rekao da se institucije ovim pomjeranjem cijena igraju sa potrošačima.

On je upozorio Vladu Kosova da ovakvim podizanjem cijena provocira socijalne nerede u septembru, kada se i očekuje da će na snagu stupiti ovo poskupljenje.

"Potrošački džep nije bunar bez dna u koji KEK, KEDS i KOST mogu beskrajno dugo da zavlače ruku", rekao je Kaçaniku. "Nepravedno je da ponovo poskupi struja i ja se sa tim ne slažem, jer je dvaput poskupjela, već smo imali poskupljenje u dvije faze".

S druge strane, eksperti i predstavnici civilnog društva su pozvali Regulatorni ured energije da ne usvoji zahtjev o poskupljenju električne energije, jer će to ugroziti socijalno stanje stanovništva, a kao posljedica toga može doći do nereda na čitavom Kosovu.