Opasnost od produbljivanja političke krize

Ustavni sud Kosova će vrlo brzo ostati bez trojice sudija kojima ističe mandat krajem avgusta. Ukoliko ne bude donijeta neka odluka u vezi predsjednika skupštine, prijeti opasnost od produbljivanja političke krize na Kosovu, prenosi list "Zëri".

Trojici međunarodnih sudija Ustavnog suda manadat će isteći 31 avgusta. Ukoliko do tog dana Ustavni sud ne donese nikakvu odluku u vezi predsjednika Skupštine, politička i institucionalna kriza bi mogle da budu produbljene, pa čak da bude onemogućeno i donošenje odluka u Ustavnom sudu zbog nedostatka kvoruma.

Eksperti za ustavna pitanja su rekli da će se sudije, ako nastave sa radom u Ustavnom sudu suočiti sa nedostatkom legitimnosti jer oni niti mogu da budu niti ponovo izabrani niti im mandat može biti produžen.

Objasnili su da je mandat stranih sudija preciziran Ustavom i da produžetak njihovog rada može da se obezbjedi samo donošenjem ustavnih amandmana, što sada ne može da se uradi jer je obustavljen rad skupštine Kosova.

Ranije je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga tražila da im mandat bude produžen do 2016. sa obrazloženjem da rad Ustavnog suda ugrožavaju politički predstavnici.

Signale za mogući produžetak mandata je dala i Kancelarija EU na Kosovu poslije predsjednicinog zahtjeva.