EU čeka formiranje nove vlade

Stopiranje rada Skupštine Kosova će uticati i na ispunjenje obaveza i preporuka koje proističu iz procesa liberalizacije viznog režima, jer postoji nekoliko zakona koji traže saglasnost poslanika. Funkcioneri Evropske unije na Kosovu čekaju formiranje nove vlade kako bi nastavili sa ispunjavanjem preporuka koje je dala Evropska Komisija, prenosi list "Koha ditore".

Evropska Komisija nema ni jedan eventualni datum kada bi mogla da pošalje verifikacionu misiju za ocjenu ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, poslije objavljivanja izvještaja pošlog mjeseca.

Iz Ministarstva za evropske integracije su rekli da analiziraju izvještaj i da će do kraja avgusta napraviti plan djelovanja za ispunjenje tih preporuka. Ali, ovaj proces bi mogao da bude u zastoju sve dok je skupština van funkcije.

Koordinator za liberalizaciju viznog režima, Besnik Vasolli je rekao da ima nekoliko zakona koji čekaju na usvajanje.

"I ispunjenje preporuka će zavisiti od usvajanja ovih zakona. U svakom slučaju očekujemo da neće biti zastoja u tom smjeru i da će tokom ovog mjeseca biti poslat nacrt plana djelovanja Evropskoj komisiji kako bi kasnije u septembru on bio usvojen u Vladi Kosova", rekao je Vasolli.