Poručnik Policije Kosova

Kamer Jonuzaj, poručnik Policije Kosova, koji je i predsjednik Odjeljenja za kontrolu i nadzor granice, je suspendovan prije nekoliko sedmica od strane Policije Kosova s preporukom Policijskog inspektorata Kosova zbog sumnje da je falsifikovao diplomu srednje škole. Dok je Jonuzaj samo suspendovan, za istu djelatnost, službenik Kosovske obavještajne službe (AKI) Isuf Lumi je nedavno uhapšen od strane Policije Kosova.

Mediji izvještavaju da je suspenzija Jonuzaja povezana sa slučajem službenika Kosovske obavještajne službe (AKI) Isufom Lumijem, koji je uhapšen pod sumnjom da je falsifikovao diplomu srednje škole i krivično djelo legalizacije neistinitih sadržaja.

"Jonuzaj i službenik Kosovske obavještajne agencije, Isuf Lumi, sumnjiče se da su na istom mjestu i u isto vrijeme dok su bili kolege falsifikovali diplome", rekao je izvor portala "Indeksonline".

Glasnogovornik Inspektorata Policije Kosova, Arbër Beka u izjavi za "Indeksonline" je rekao da preporuka za suspenziju Kamera Jonuzija sprovedena nakon što je protiv istog uz odobrenje tužioca pokrenut istražni postupak zbog sumnje da je počinio krivično djelo legalizacije neistinitih sadržaja.

"Dana 17. 07. 2014. godine, Policijski inspektorat Kosova je Policiji Kosova preporučio suspenziju gorepomenutog službenika Policije Kosova zbog toga što isti može uticati na istragu. Na temelju preporuke Policijskog inspektorata Kosova, Policija Kosova je istog dana donijela odluku o privremenoj suspenziji", rekao je Beka.

On je dalje dodao da Inspektorat Policije Kosova radi na ovom slučaju i dalje aktivnosti će se razvijati u koordinaciji sa nadležnim tužiocem i, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima Policijskog inspektorata Kosova i Zakona o krivičnom postupku.